Un cetatean roman care a suferit un accident grav pe un santier de constructii din Statele Unite a obtinut despagubiri de aproape 2,2 milioane de dolari dupa ce a ajuns la un acord cu patru dintre firmele pe care le-a dat in judecata, relateaza publicatia locala The Morning Call in editia online

Gheorghe Teglas a cazut in martie 2001 de la o inaltime de 4,5 metri si a suferit o leziune cerebrala. El se afla in vizita la un santier de constructii din Pennsylvania, in cadrul unui program de formare profesionala in domeniul electric. Romanul i-a dat in judecata pe toti cei responsabili pentru accidentul sau - de la proprietar pana la entitatile care l-au sponsorizat pentru programul de formare profesionala - invocand incalcarea normelor de sanatate si siguranta la locul de munca, dar si faptul ca ar fi fost folosit ca angajat in loc de vizitator-stagiar si ca a fost dus intr-un mediu periculos.

Avocatii lui Teglas au ajuns la doua intelegeri separate cu patru dintre cele 12 parti date in judecata pentru ca nu i-au asigurat protectia romanului. Majoritatea acuzatilor au fost absolviti de vina, judecatorul considerand ca ei nu aveau nicio datorie fata de Teglas sau ca nu au incalcat nicio regula, iar cei care au fost de acord sa incheie o intelegere au negat ca ar fi procedat gresit sau ca ar fi avut vreo responsabilitate fata de Teglas.

Teglas va primi 932.620 de dolari din suma totala asupra careia a ajuns la o intelegere cu partile reclamate, restul fiind folosit pentru plata cheltuielor de judecata, pentru rambursari catre o companie de asigurari ce i-a platit facturile medicale, precum si pentru depagubiri acordate in cazul a doua dintre firmele date in judecata care ulterior au fost scoase in cauza de justitie.

Cazul sau a dat nastere unor dezbateri in justitie despre presupusa exploatare a strainilor care urmeaza programe de formare profesionala si presupuse incalcari ale regulamentului programului de schimb de stagiari.

Teglas, care va implini 34 de ani luna aceasta, nu este cetatean american, dar a venit in Statele Unite legal, cu o viza de tip J-1, care se acorda in cazul programelor de schimburi profesionale si formare profesionala si care nu reprezinta o viza ce acorda drept de munca.

Romanul venise in Statele Unite pentru a participa la un program de formare profesionala care avea drept scop imbunatatirea performantelor sale profesionale, pentru a-si putea aplica apoi cunostintele in Romania. El urma sa studieze managementul afacerilor din industria electrica. Avocatul sau a argumentat in fata curtii ca unii dintre acuzati aveau datoria de a inspecta locurile unde stagiarii straini sunt dusi pentru formare profesionala si ca trebuiau sa se asigure ca vizitatorii nu se afla in conditii periculoase si nu sunt folositi de companii ca forta de munca ieftina pentru a-i inlocui pe muncitorii americani.

In 9 martie 2001, romanul a incercat sa dea jos un candelabru la un mezanin, pe un santier de constructii. El a cazut de la o margine neterminata a mezaninului pe podeaua de beton de dedesubt. In procesul intentat, romanul a acuzat ca mezaninul a fost instalat neglijent, ca nu exista niciun avertisment privind un posibil pericol si ca nu fusesera luate masuri adecvate de protectie, cum ar fi instalarea unor bare protectoare. Teglas, care nu stia sa vorbeasca bine engleza, a fost pus intr-o situatie lipsita de siguranta, fara a i se face un instructaj adecvat, se arata in plangerea sa catre justitie.

Acuzatii au sustinut insa ca l-au avertizat pe Teglas de potentialul pericol. Teglas a suferit o leziune cerebrala si fracturi. A trebuit sa fie supus mai multor proceduri chirurgicale si a facut terapie pentru a reinvata deprinderi personale de baza. Mama si fratele lui au venit din Romania pentru a-l ajuta sa se descurce in viata de zi cu zi. El nu mai poate munci, iar activitatile sale sunt limitate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.