Raportul lui Pierre Moscovici a trecut si de plenul Parlamentului European, reunit intr-o mini - sesiune dedicata special acestui ultim pas in parcusul integrarii Romaniei si Bulgariei. Cele mai importante amendamente nu au trecut insa de votul plenului. in primul rand, in ciuda tam-tamului facut pe marginea reluarii adoptiilor internationale, nu s-a decis decat ca Parlamentul European sa tina sub observatie problema adoptiilor, si sa se faca verificari in privinta situatiei copiilor din centrele de plasament.

De asemenea, nu a trecut la vot amendamentul referitor la fortele nedemocratice din politica romaneasca, care nu respecta statul democratic si egalitatea intre minoritatile nationale. Nici amendamentul deputatei ecologiste Elly de Groen Kouwenhoven, referitor la solicitarea catre formatiunile politice si societatea civila de a impiedica nominalizarea unor candidati pentru functiile europene care sa fi fost colaboratori ai securitatii nu a trecut de plenul PE. Baroneasa Emma Nicholson a reiterat din nou ideea ca impunerea acestei prevederi ar fi una nedemocratica si ar contrazice valorile europene. Atat Nicholson, cat si Moscovici au sustinut in fata parlamentarilor ca "Romania nu mai este aceeasi ca acum zece ani", cerand sa nu se voteze o "izolare" a tarii noastre.

Ceea ce ii preocupa pe europeni insa este violenta impotriva femeilor, care in Romania este un fenomen destul de des intalnit si, indeosebi, traficul de persoane si exploatarea sexuala. De asemenea, a fost votat si amendamentul care incurajeaza statele Uniunii Europene sa renunte la restrictiile impuse pe piata muncii pentru Romania. Raportul intocmit de Pierre Moscovici a fost votat cu 542 voturi "pentru" si 41 voturi "impotriva".

Aflat la Berlin, la sedinta Comisiei pentru Afaceri Europene a camerei inferioare a Parlamentului german, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a evitat sa precizeze daca va da curs unei solicitari a cancelarului Angela Merkel de a activa clauzele de salvgardare in cazul Romaniei, declarand ca deocamdata nu exista motive care sa justifice aceasta cerere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.