Cetateanul roman Walter Ghidibaca a fost condamnat la opt luni intr-o colonie de munca din Rusia, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvint MAE, Corina Vintan. Procesul penal intentat impotriva lui Ghidibaca s-a judecat pe fond la 28 noiembrie, iar instanta rusa a decis ca acesta sa execute opt luni intr-o colonie de munca. Daca nu va fi facut recurs de catre procurorul de sedinta sau de catre Walter Ghidibaca, acesta ar putea fi eliberat la inceputul lunii aprilie 2007. Colonia de munca unde isi va ispasi pedeapsa cetateanul roman va fi cunoscuta dupa ce decizia va ramine definitiva, adica in zece zile de la pronuntare. Jurnalistul independent Walter Ghidibaca, in virsta de 32 de ani, a fost retinut in 11 august pe Aeroportul Seremetievo 2, din Moscova, sub acuzatia de "raspindire cu buna stiinta de informatii false, privind acte teroriste". Ghidibaca si un cameraman din Bucuresti realizasera un film, "Hello Siberia", pe traseul de 14.000 de kilometri dintre Cluj-Napoca si Vladivostok, strabatut cu o Dacia veche de 25 de ani. Totusi, Ghidibaca nu a intrat in Rusia cu viza de ziarist, potrivit MAE. Conform cameramanului care il insotea in capitala rusa, Walter Ghidibaca s-a imprietenit cu un rus, cu care ar fi baut citeva beri.
Operatorul tv a povestit ca, dupa ce a trecut de punctul de control, Ghidibaca, obosit si sub influenta berilor consumate, i-ar fi spus in gluma vamesului ca ar avea o bomba in rucsac. El a fost arestat, imediat dupa arestare luind legatura cu avocatul clujean Anatol Pinzaru, vorbitor de rusa. Atunci, acesta a declarat ca, la intrebarea vamesului "ce ai in bagaje?", de fapt, Walter Ghidibaca ar fi spus: "Ce sa am? Doar n-am o bomba!". La inceputul lunii octombrie, mandatul de arestare al lui Walter Ghidibaca a fost prelungit cu 30 de zile. MAE a facut demersuri pe linga autoritatile ruse pentru urgentarea solutionarii cazului lui Ghidibaca. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene Adrian Vierita a adresat o scrisoare ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin, iar seful sectiei consulare a Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, Anatoli Lebedev, a fost convocat la Directia Generala Afaceri Consulare a MAE.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.