Contractele privatizarilor din energie au fost facute publice, iesind astfel la iveala toate avantajele si obligatiile investitorilor straini care au achizitionat sapte din cele mai importante companii energetice din Romania

Ministerul Economiei a publicat contractele de privatizare ale Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Moldova si Electrica Dobrogea. Contractele de privatizare au fost publicate impreuna cu anexele lor, dar fara planurile de afaceri ale investitorilor, la cererea Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), reunit saptamana trecuta.

Statul roman a privatizat in ultimii trei ani trei sferturi din companiile care opereaza pe piata petroliera, a distributiei de gaz si electricitate. in urma proceselor de privatizare derulate, conform conditiilor impuse de statul roman, doar cu investitori strategici, companiile din sectorul energetic au fost preluate de firme straine dupa cum urmeaza: Petrom de catre grupul austriac OMV, Electrica Banat, Electrica Dobrogea si Electrica Muntenia Sud (urmeaza) de grupul italian ENEL, Electrica Oltenia de firma ceha CEZ, Electrica Moldova de E.ON Energie AG, Distrigaz Sud de firma Gaz de France, iar Distrigaz Nord de societatea de gaze din cadrul grupului german E.ON Ruhrgas.

Prin contractul de privatizare a Petrom, statul roman se angajeaza sa nu modifice sase articole din Codul fiscal pana in 2014 si se obliga sa mentina nivelul actual al redeventei, precum si modalitatea de calcul a acesteia timp de 10 ani.

Contractul permite noului actionar majoritar, grupul austriac OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare. OMV nu are voie insa sa vanda compania Petrom timp de cinci ani de la privatizare, in absenta acordului scris al Ministerului Economiei. Prin contractul de privatizare grupul austriac OMV s-a mai angajat sa nu schimbe obiectul de activitate al Petrom pe o perioada de cel putin cinci ani si sa nu initieze sau sa sustina dizolvarea, lichidarea voluntara sau fuziunea ori divizarea societatii.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, in 2009, societatea va avea cu 15.570 de angajati mai putin decat in prezent. Strategia de personal din contractul de privatizare prevede ca in 2007 Petrom va avea 31.851 de angajati, in 2008 doar 24.753 urmand ca in 2009 sa ajunga la 22.630.Si numarul angajatilor, denumiti in contract "angajati din grupul Petrom", cum sunt spre exemplu cei de la Petromservice si cele doua Rafiserv-uri, trebuie sa se reduca.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.