Romania, care are deja trupe in cea mai periculoasa zona din Afganistan, si-a asumat angajamente suplimentare la summitul de la Riga

"Romania s-a angajat sa analizeze si sa ia masuri pentru a face fata limitarilor operationale ale trupelor noastre din Afganistan. Practic, Romania este singurul stat care, la summitul de la Riga, a oferit elemente concrete in acest sens", ne-a declarat ieri Corneliu Dobritoiu, secretar de stat in MApN. Potrivit sefului Departamentului pentru Politica de Aparare, este vorba despre doua aspecte: capacitatea de transport aerian pentru trupele romanesti din Afganistan (asigurata in prezent de aliati) si operatiunile de tip "controlul multimilor", la care militarii romani nu luau parte.

Aceste doua aspecte vor fi discutate in CSAT, iar daca se va da unda verde, din 2007, Romania isi va transporta trupele cu propriile avioane, pe teritoriul Afganistanului, si va lua parte la misiuni de tip "controlul multimilor" fie cu militari ai MApN, fie cu trupe de jandarmi, specializate in astfel de operatiuni.

In linia intii

In prezent, Romania participa la operatiunile de stabilizare din Afganistan, sub comanda NATO, cu circa 600 de militari. Potrivit corespondentei BBC la Riga, Oana Lungescu, Romania a acceptat, ieri, ca 192 dintre acestia sa fie folositi pentru misiuni mai avansate decit cele pe care si le asumau pina acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.