Cozmin Gusa a promis ca va pune pe masa Corpului de Control al Guvernului dezvaluirile ZIUA privind escrocheriile lui Videanu

Presedintele si deputatul PIN, Cozmin Gusa, a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la Palatul Parlamentului, un raport despre faptele de coruptie orchestrate de caracatita PD din Primaria Capitalei. Dezvaluirile au avut la baza articolele publicate de ziarul ZIUA, in special cele din 9 mai si 26 iulie 2006. Gusa a afirmat ca va solicita Corpului de Control al Guvernului sa analizeze grupurile de interese aflate la conducere in Primaria Municipiului Bucuresti.

Concret, arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, l-a ajutat pe Videanu in afacerea "Cathedral Plaza". Drept multumire, primarul nu i-a imputat arhitectului jumatate din cei 300.000 de dolari care au fost platiti de municipalitate pentru reaua-vointa a lui Bold de a elibera un certificat de urbanism unui cetatean, care detinea un teren chiar vizavi de locul unde se ridica acum "Cathedral Plaza".

Inca din anul 2000, arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, si sotia primarului Andrei Chiliman, inginerul Ioana Chiliman, au eliberat firmei Millenium SRL un aviz de urbanism, pentru constructia unei cladiri de birouri langa Catedrala Sfantul Iosif. In 2005, Bold a prelungit respectivul aviz, desi acesta expirase inca din 2002, fiind modificati indicatorii urbanistici maximi admisi cu incalcarea planului urbanistic zonal. Chiar primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, declara ca arhitectii municipalitatii elibereaza dupa bunul plac PUZ-uri si PUD-uri, care sunt votate pe banda rulanta de catre consilieri. Calea normala a avizarii unor proiecte de asemenea amploare vizeaza scoaterea acestora la concurs si supunerea lor dezbaterii publice. Un PUZ care nu a parcurs aceste etape este rezultatul direct al unor grupuri de interese. Acestea nu sunt greu de dovedit.

Antrepenor al constructiei de la catedrala este firma Bog'Art, care apartine lui Raul Doicescu. Acesta este asociat cu Adriean Videanu in societatea de brokeraj "Equity Invest". Intrucat valoarea constructiei, estimata de specialisti, este de peste 25 milioane euro, cei 30% care revin firmei constructoare, inseamna aproximativ 8,5 milioane euro. Cozmin Gusa a declarat ca parte din terenul pe care acum se ridica constructia mamut a fost achizitionat de la fostii proprietari, in anul 1998, de catre omul de afaceri americano-ucrainean, Peter Braun. Acesta s-a regasit in consiliile de administratie de la Policolor, Romanian Investment Found, Fondul Romano-American de Investitii sau Broadhurst. Firma Titan Mar, patronata de familia Videanu, a fost asociata pana in anul 2004 cu Fondul Romano-American de Investitii.

Caracatita Videanu

Numele lui Braun apare ca administrator la societatea Socep, operator portuar in Constanta, asociat in afaceri cu Banca Internationala a Religiilor, CFR Marfa si compania de asigurare Provitas. Printre fondatorii acesteia din urma se numara Raul Doicescu, prieten si partener de afaceri cu Videanu. In aceste conditii, este mai mult decat evident de ce un oarecare Vasile Brusture nu a primit aviz favorabil, pentru o constructie asemanatoare, vizavi de amplasamentul actual al Cathedral Plaza.

Afacerea Catedrala are sprijinul unor importante gulere albe. Cladirea care mascheaza practic un monument istoric, Catedrala Sf. Iosif, se ridica nestingherita in ciuda protestelor venite din toate partile. Controversatul proiect, un building de 19 etaje (initial proiectul a fost pentru zece etaje), poarta girul tandemului Bold-Videanu. Primarul a transformat institutia intr-o prelungire a propriilor afaceri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.