Niste burtosi cu ordonante, grade pe umar si acces la decizie au hotarit la un moment dat ca cele mai performante avioane de lupta pentru Armata Romana sint MiG-urile. Uzate, neretehnologizate, avioanele s-au remarcat prin viteza de reactie care le-a permis sa se diferentieze destul de repede de celelalte masini agricole care au intrat vreodata in tarinile patriei. Din acest motiv, accidentul ultimului MiG Lancer, de la Arad, nu a mai surprins pe nimeni. De aceea intervenim noi, aici si acum, cu amanunte absolut surprinzatoare despre minciunile Armatei.

Defectiunea care a dus la prabusire a fost ceva mai deosebita decit in alte cazuri. Este vorba de o hiba aparuta la sistemul care asigura alimentarea cu oxigen a plaminilor pilotului. Acesta, aflat in carlinga MiG-ului la aproximativ 6.000 de metri inaltime, si-a pierdut cunostinta ca urmare a acestui defect "minor". Din acel moment, avionul nu a mai mers pe directia nord, la fel ca celelalte MiG-uri din formatie si impreuna cu care capitanul comandor Dan Ghica executa misiunea primita. Timp de sapte minute, pina cind aparatul de zbor al lui Ghica a disparut de pe radar, traiectoria MiG-ului a fost dreapta, pe directia Vest.

Apelurile repetate ale turnului de control catre pilot au ramas fara raspuns, ceea ce confirma ipoteza starii de inconstienta a lui Ghica, cauzata de lipsa aerului. Cum, de altfel, starea de inconstienta a pilotului este o explicatie destul de plauzibila pentru faptul ca mansa nu s-a mai miscat deloc din momentul defectarii sistemului de alimentare cu oxigen. Singura miscare pe care a mai putut-o face pilotul, cel mai probabil aproape inconstient, a fost cea care a dus la cuplarea "fortajului" (cresterea capacitatii motorului pentru atingerea unei viteze foarte mari, cum se intimpla, de exemplu, la decolare sau la trecerea de la pragul subsonic de viteza la cel supersonic).

O data "fortajul" cuplat, motorul consuma mai mult combustibil decit in mod normal, ceea ce explica si faptul ca avionul nu a explodat la impactul cu solul: rezervoarele erau deja goale. Pe scurt, asa se poate muri cind esti ofiter de cariera in subordinea Statului Major al Fortelor Aeriene din Romania. Cu toate aceastea, comunicatele oficiale ale Armatei au incercat sa abureasca pe toata lumea ca pilotul a incercat sa se catapulteze. Ba chiar, in prima faza, ar fi si reusit, conform mincinosilor de serviciu ai Fortelor Aeriene. De fapt, nici nu avea cum sa se catapulteze, pentru ca toate parasutele sint in conducerea Armatei care a decis sa cumpere MiG-uri expirate.