Aproximativ 1.200 de persoane si peste 100 de vehicule au participat, ieri, la prima repetitie pentru parada militara care va avea loc vineri, 1 Decembrie, la Arcul de Triumf. Antrenamente preliminare au avut loc zilele trecute in bazele Ministerului Apararii. Potrivit generalului maior Neculai Bahnareanu, comandantul paradei, acesta este cel mai mare eveniment de acest fel din cele organizate in ultimii cinci ani.

El a adaugat ca "antrenamentul a fost reusit" din punct de vedere al organizatorilor. Inevitabilele "retusuri" privind ordinea de defilare si anumite aspecte tehnice ale paradei vor fi facute la inceputul saptamanii viitoare, astfel incat pe 29 noiembrie, cand va avea loc urmatoarea repetitie, lucrurile sa decurga cat mai bine, a afirmat comandantul paradei. "Speram ca si timpul sa ne ajute pe 1 Decembrie", a spus generalul Bahnareanu, care a adaugat ca ii asteapta pe bucuresteni sa vina intr-un numar cat mai mare la acest eveniment.

Desfasurarea de forte care alcatuiesc sistemul national de securitate este, potrivit unor surse militare, fara precedent. Tehnica militara cea mai moderna va fi prezenta impreuna cu reprezentanti ai corpurilor de elita ale Armatei, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Ca in fiecare an, parada va fi deschisa de steagurile de epoca ale unor unitati intrate deja in istoria militara a Romaniei.

Simbolizand viitorul armatei romane, blocul urmator de parada va fi alcatuit din reprezentantii institutiilor de invatamant militar - Academia Fortelor Terestre, Colegiul Militar din Breaza. Blocul Fortelor Terestre va avea in componenta sa militari apartinand Brigazii 2 Craiova si Brigazii 282 Focsani, alaturi de care vor defila vanatorii de munte ai Batalionului de la Curtea de Arges si un detasament de parasutisti. In cadrul paradei, vor defila, de asemenea, reprezentanti ai Fortelor Navale si ai Fortelor Aeriene.

Ministerul Administratiei si Internelor va defila cu un corp de parada separat, alcatuit din reprezentanti ai Jandarmeriei si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Parada tehnicii militare va fi deschisa de recent achizitionatele masini blindate Humvee, de fabricatie americana, alaturi de care vor defila "variantele" lor spaniole, Vantac, aflate, de asemenea, in dotarea Armatei romane. La defilare vor mai participa si TAB-urile "Zimbru", masina de lupta a Infanteriei MLI-84, sistemul de lansatoare de rachete LAROM, instalatiile de rachete aer-sol CA-95, instalatiile de rachete aer-sol HAWK, sistemul antiaerian "Viforul" prevazut cu doua tunuri calibru 35 de milimetri cu tragere rapida, sistemul antiaerian Gepard, precum si sistemele mobile de transmisiuni Harris si Panther.

Trupele de jandarmi vor defila alaturi de utilitarele folosite de acestia pentru interventii si in misiuni specifice antiteroriste. Alaturi de tehnica de lupta a jandarmilor, vor defila autospecialele de cercetare chimica, bacteriologica si nucleara ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

De asemenea, la parada de 1 Decembrie vor participa si masinile de interventie ale SRI si ale SPP, cele din urma fiind similare cu acelea pe care angajatii acestui serviciu le folosesc pentru transportul in siguranta al demnitarilor. Este vorba de defilarea a doua "coloane oficiale", una de autoturisme de oras si o alta cu masini de teren. "Sunt masinile arhicunoscute - BMW si Jeep Cherokee - masini bune, care au, totusi, un numar destul de mare de kilometri, avand in vedere ca au trei-patru ani vechime. Oricum, sunt masini cu care ne facem treaba", a precizat, pentru ROMPRES, colonelul Gabriel Cretu, director adjunct al SPP. Parada se va incheia, ca in fiecare an, cu defilarea militarilor Detasamentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazu".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.