Unii se tem de el. Altii raman indiferenti pana la proba contrarie. Un lucru e sigur: noul Cod Rutier, ce va intra in vigoare peste cinci zile, va schimba obiceiurile soferilor, dar si ale pietonilor din Romania. Iar acest lucru este sustinut de directorul Directiei Politiei Rutiere, comisar-sef Dumitru Jianu.

Jurnalul National: De unde ideea schimbarii Codului Rutier?

Dumitru Jianu: Aveam nevoie sa transformam si sa schimbam putin mentalitatea soferilor si a pietonilor din Romania. Reglementarile aduse Codului Rutier reprezinta o adaptare a legii romanesti la legislatia si standardele Uniunii Europene. Faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, tara noastra va fi membra a UE reprezinta un lucru extrem de important. Am considerat ca este momentul oportun sa aducem cateva schimbari in ceea ce priveste legislatia rutiera din Romania.

"Punctele penalizare se prescriu dupa sase luni"
Care sunt aceste schimbari si in ce constau ele?

Sunt mai multe prevederi cu caracter de noutate, asa ca o sa vorbesc cate putin despre fiecare in parte. Spre exemplu, noul sistem de punctaj. Orice sofer care incalca legea intr-o anumita masura poate sa-si piarda permisul de conducere daca acumuleaza 15 puncte. Pana acum erau doua tipuri de contraventii. Cele "importante", bautura la volan, trecerea printre bariere, neacordarea prioritatii soldate cu un accident, pe care soferii le cunosteau si de care se temeau oarecum.

Si mai existau asa-zisele contraventii minore (fumat la volan, vorbit la telefon, lipsa centurii de siguranta) pentru care conducatorii auto stiau ca primesc amenzi modice si nu le pasau. Noul sistem este unul adoptat dupa modelul european si scopul principal este acela de a-i determina pe soferi sa respecte legea. Nu trebuie sa fi prins beat la volan ca sa-ti pierzi permisul! Daca ai depasit viteza, gata ai luat doua puncte, daca nu ai centura ai mai acumulat inca doua… Si tot asa, pe un cumul mic de contraventii, poti ajunge rapid la 15 puncte.

Si ce se intampla in momentul in care se acumuleaza cele 15 puncte?

In acel moment ti se suspenda dreptul de a conduce. Pana acum era o perioada de 90 de zile pentru toate faptele. Potrivit noilor reglementari va fi o perioada de 30, de 60 si de 90 de zile, gradual in functie de gravitatea faptei si de pozitia faptuitorului. Cand ai acumulat cele 15 puncte vei fi instiintat de politie ca trebuie sa-ti depui permisul. Daca nu ai facut acest lucru in termen de 5 zile, suspendarea va creste cu inca 30 de zile. Totusi avem si ceva vesti bune pentru soferi. Aceste puncte de penalizare de care v-am vorbit se prescriu pe 6 luni de la data trecerii in cazier. Astfel, daca la 1 ianuarie am luat 2 puncte, la 1 iunie, daca intre timp nu acumulez 15 puncte, ele se sterg automat. Practic, situatia pare complicata. Teoretic e foarte simplu: daca ai grija poti sa nu obtii niciodata 15 puncte!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.