De aproape 17 ani, Arhivele Instantelor Militare sunt plimbate de la Ministerul Justitiei la Ministerul Apararii. Este vorba de cateva sute de mii de dosare care contin cea mai fidela radiografie a "politiei politice" care a terorizat Romania intre 1945 si 1989.

Cativa kilometri de rafturi aflate intre zidurile fostei cazarmi Cernica adapostesc peste o suta cincizeci de mii de dosare penale, instrumentate de justitia militara comunista. Este vorba despre dosarele complete ale celor mai multe procese politice intentate "dusmanilor poporului" si ai oranduirii socialiste. Alte zeci de mii de astfel de dosare se afla la tribunalele militare din Cluj Napoca, Timisoara si Iasi. Conform H.G. nr.731, din 7 iunie 2006, arhivele trebuiau sa ajunga la CNSAS. In ciuda acestui act oficial, ele sunt tot in custodia Armatei. De fapt, nici CNSAS nu se prea omoara cu firea sa aduca aceaste arhive in propria "ograda". Se multumeste sa scurme doar in "coaja" fenomenului, lasand neatins stratul gros de mizerie in care s-au balacit toti cei care au facut parte din sistemul represiv comunist.

ARHIVELE CERNICA

Urmele adevaratei "politii politice" se afla in aceste arhive care conserva dosarele romanilor anchetati, judecati si condamnati pe baza prevederilor incluse in "Partea speciala" a Codului penal comunist. Acolo sunt dosarele majoritatii proceselor politice judecate intre 1945 si 1960, cand puscariile comuniste au fost tixite cu sute de mii de detinuti politici, condamnati la peste doua milioane de ani de temnita grea. Fiecare dosar pastreaza fidel, inscrise in clar, nume de anchetatori ai Securitatii, de procurori si judecatori "colaborationisti" care au dat pedepse decise "de sus", pe linie de partid, magistrati care au cooperat, fara sa clipeasca, la instaurarea terorii.

Tot acolo sunt si dosarele judecate in anii ’70 si ’80, in procesele intentate celor care au vrut sa fuga din Romania lui Ceausescu si ale tuturor celor care, intr-un fel sau altul, au "fluierat in biserica" in acea perioada. Tot ele pastreaza si numele "turnatorilor" care au ajutat efectiv adevarata politie politica. In plus, de acolo poate sa porneasca si descalcirea legaturilor oculte care uneau Justitia cu Securitatea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.