Cativa specialisti romani vor fi trimisi la Paris sa expertizeze bratara. Autoritatile romane si franceze spun ca obiectul a fost furat din situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastiei, fiind estimat la 1,5 milioane de euro. Dupa ce va fi adusa in Romania, bratara dacica din aur va intra in patrimoniul MNIR, singura institutie de specialitate din tara care poate asigura conditiile de securitate necesare expunerii sale.

"Pana pe 15 decembrie, bratara dacica din aur descoperita la Paris va fi adusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Obiectul va constitui in continuare proba in procesul aflat pe rol", a declarat Virgil Nitulescu, consilier in Ministerul Culturii si Cultelor."Bratara va fi expusa in Sala Tezaurului din Muzeul National de Istorie a Romaniei. Este singura de acest gen pe care o vom avea. Noi stiam ca in epoca lui Decebal se lucrau doar bratari in argint, acum avem o dovada clara ca s-au lucrat si in aur", a afirmat, la randul sau, Crisan Museteanu, directorul general al MNIR. El a precizat ca bratara de aur dacic se va alatura celorlalte colectii dacice din patrimoniul muzeului."Avem multe obiecte dacice din aur, unele din secolele 4-3 i.Hr. Printre acestea se numara si tezaurul din mormantul princiar de la Cucuteni Baiceni si Coiful de la Poiana Cotofenesti. In plus, avem mai multe bratari dacice din argint si peste 300 de kosoni din aur", a spus Crisan Museteanu, citat de Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.