Guvernul aloca, pentru cheltuielile militare, un procent din buget mai mare decat majoritatea tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice

Romania se situeaza pe locul sapte in randul statelor NATO, ca pondere a procentului din PIB cheltuit pentru aparare, arata un studiu publicat in ultima editie a revistei "The Economist". Potrivit acestui studiu, Romania se afla in urma unor tari precum SUA, Turcia, Grecia, Bulgaria, Franta si Marea Britanie, dar cheltuieste mai mult ca procent din PIB decat unele state dezvoltate, printre care Italia, Olanda, Norvegia, Germania sau Canada.

"The Economist" arata ca, in 2005, Romania a alocat pentru aparare circa 2% din PIB, respectiv doua miliarde de dolari. Ungaria aloca, in acel an, sub 1,5% din PIB, respectiv 1,5 miliarde USD.

Datele detinute de "The Economist" se refera doar la exercitiul bugetar incheiat in anul precedent, dar, potrivit unor parlamentari romani din Comisia de aparare, cheltuielile destinate Ministerului Apararii Nationale (M.Ap.N.) vor creste progresiv, in 2006 si 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.