Nominalizatul Romaniei la postul de comisar va vorbi jumatate in engleza, jumatate in franceza si va raspunde intrebarilor in romana

Surse din Comisia Europeana au declarat ca, pana in prezent, Leonard Orban a avut zeci de intalniri in vederea pregatirii audierii din 27 noiembrie in Comisia de Cultura a Parlamentului European (PE), atat cu europarlamentarii din aceasta comisie, cu membri ai Comisiei de Afaceri Constitutionale si cu presedinti sau coordonatori de delegatii nationale din cadrul celor mai importante grupuri politice. Orban mai are aproape zilnic intalniri cu directori si consilieri din Comisia Europeana care il pregatesc pentru audieri.

Intrebari-capcana

La audierea publica din 27 noiembrie, care va incepe la ora 13.00 h si va dura 3 ore, Leonard Orban va tine un discurs de 20 de minute, jumatate in limba engleza si jumatate in limba franceza, dupa care va raspunde intrebarilor parlamentarilor europeni in limba romana. Acesta a fost sfatul pe care l-a primit de la Comisia Europeana, strategia fiind utilizata si de alti nominalizati pentru pozitia de comisar.

Potrivit surselor citate, Orban trebuie sa se astepte la intrebari tehnice si dificile, avand in vedere ca in sala se vor afla cel putin cinci ministri de cultura, dar si la intrebari politice capcana, referitoare la Constitutia Europeana, adoptiile internationale, Universitatea Babes-Bolyai, minoritatile maghiara si rroma, dar si minoritatea musulmana versus majoritatea crestina sau dialogul intercultural. Sarcina lui Orban de a pregati audierea este dificila, tinand cont ca a avut doar trei saptamani la dispozitie, din care una a fost vacanta pentru institutiile UE, in timp ce alti comisari au avut la dispozitie doua luni de la nominalizare pana la audierile din PE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.