La 56 de ani, Zoe Ceausescu s-a stins ieri din viata, dupa o lunga suferinta produsa de un cancer generalizat. Ea a lasat „mostenire” familiei un proces prin care cerea deshumarea parintilor

Fiica lui Nicolae si a Elenei Ceausescu a murit in noaptea de luni spre marti, in urma unui cancer generalizat. Apropiatii familiei sustin ca, in urma cu aproximativ opt ani, aceasta s-a imbolnavit de cancer pulmonar, ce s-a extins si in alte zone ale organismului.

Potrivit lui Catalin Cirstoiu, medic la Spitalul Universitar "Elias", unde a fost internata Zoe Ceausescu, diagnosticul acesteia ar fi fost neoplazie colo-rectala, "o afectiune cu multiple cauze fiziologice". In urma cu zece ani, fratele cel mic al Zoiei, Nicu Ceausescu, se stingea din viata tot de cancer, in cazul lui, de ficat, intr-o clinica din Viena, la doar 45 de ani.

Supusa stigmatului public

Mormintul fratelui sau, situat in Cimitirul Ghencea Civil, a constituit pentru Zoe Ceausescu aproape singurul loc public unde a putut fi vazuta in ultimii ani. Dupa Revolutie s-a izolat, fiind data afara de la Institutul de Matematica, desi avea doctorat si publicase numeroase articole in reviste de specialitate. Inainte de asta, a fost arestata impreuna cu cei doi frati ai sai si anchetata pentru subminarea economiei nationale. Apoi au fost eliberati si, in 1996, scosi de sub urmarire penala. Victoria in justitie au obtinut-o abia in urma cu citeva saptamini, cind fratilor Ceausescu le-au fost retrocedate bunurile confiscate de stat dupa 1989, considerindu-se ca nu pot fi facuti vinovati de faptele parintilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.