Fostul presedinte al Safi Invest, Viorel Catarama, va fi cercetat din nou pentru nselaciune cu consecinte deosebit de grave prin fraudarea fondului. Judecatoria sectorului 1 a decis desfiintarea solutiei procurorilor de nencepere a urmaririi penale

Fostul presedinte al SAFI Invest, Viorel Catarama, va fi cercetat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave prin fraudarea fondului dupa ce magistratii Judecatoriei sectorului 1 au desfiintat solutia de neincepere a urmaririi penale data de procurori in august 2003. Catarama a fost acuzat ca, in calitate de presedinte al SC SAFI Invest SA, prin lansarea unui prospect de emisiune autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), a prezentat ca fiind reala o situatie neadevarata si a creat prejudicii investitorilor fondului, parteneri de contact ai lui Catarama. Prabusirea SAFI a pagubit peste 100.000 de investitori.

Magistratii au desfiintat in parte solutia de neincepere a urmaririi penale, in 8 august 2003, data de procurorii Parchetului Judecatoriei sectorului 1 in dosarul nr. 26/P/2006 cu privire la Viorel Catarama. In aceasta cauza, el era acuzat ca, in calitate de presedinte al SC SAFI Invest SA, prin lansarea unui prospect de emisiune autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin decizia nr. 1089/13.08.1996, a prezentat ca reala o situatie neadevarata si a creat prejudicii investitorilor fondului care erau parteneri de contract.

Danielescu, judecat...

In procesul SAFI, singurul care a fost trimis in judecata a fost George Danielescu, fost presedinte al Consiliului de Administratie si director general al SAFI. George Danielescu a fost trimis in judecata la 28 iulie 1998. El a fost acuzat ca in calitate de administrator al SAFI, in perioada decembrie 1993 - martie 1996 , fara a tine seama de normele legale, a oferit unor apropiati credite de peste 145 miliarde de lei vechi.

Printre apropiatii care au primit credite s-a numarat si Viorel Catarama (pe langa alti 21 de debitori), un credit de 75,5 miliarde lei, pentru firmele sale. Toti cei 22 au incasat credite cu dobanda mult mai mica decat cea a bancilor. Banii oferiti drept credit au disparut si nu au mai fost niciodata returnati, iar din acestia, investitorii nu au incasat dividende si, mai mult, pentru a atrage bani de la populatie, sefii SAFI au prezentat cresteri nereale ale valorii certificatelor. Potrivit rechizitoriului, in perioada decembrie 1993 - martie 1996, in mod repetat, Danielescu ar fi folosit, cu rea-credinta, creditele societatilor SAFI SA si SAFI Invest, in suma totala de 167.083.101.673 lei, in folos propriu si pentru a favoriza alte societati. Totodata, la intocmirea situatiilor privind activul net "a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului cu privire la valoarea acestuia si a pretului certificatelor de investitor".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.