Nu este o carte pe care s-o citesti usor si pe care s-o iei pentru lectura, la plaja. Este o carte-document, o relatare stufoasa, bazata pe fapte minutios verificate, dupa cum ne-a asigurat insusi autorul ei, generalul Ion Mihai Pacepa. "Programat sa ucida", cartea despre mana KGB in asasinarea presedintelui american John Fitzgerald Kennedy (JFK), vi se dezvaluie, de azi, in Jurnalul National.

Daca ar fi existat o solutie simpla la descifrarea asasinarii lui JFK, atunci povestea nu ar fi ramas nerezolvata din 1963 pana azi. S-au scris mii de pagini pe marginea acestui subiect, s-au avansat o groaza de ipoteze, s-au intocmit rapoarte, dar nimeni nu e convins ca s-a spus adevarul. "Cine l-a asasinat pe Kennedy?", a ajuns din intrebare anecdota.

O explicatie multumitoare a motivatiei lui Oswald asteapta sa fie gasita, in primul rand pentru ca nici o autoritate competenta nu a facut legatura dintre Oswald si dimensiunea extrem de importanta a politicii externe si practicii comunitatii de informatii sovietice la sfarsitul anilor ’50 si inceputul anilor ’60. "Programat sa ucida", a generalului Pacepa, arata cum s-a implicat KGB in asasinarea lui Kennedy si ce eforturi a facut pentru a convinge opinia publica americana de faptul ca JFK fusese asasinat de CIA.

INCERCARI

La sfarsitul anilor ’70, Edward Jay Epstein a realizat propria sa investigatie, publicata sub titlul "O legenda: lumea secreta a lui Lee Harvey Oswald ("Legend: The Secret World of Lee Harvey Oswald" - Reader’s Digest/McGraw Hill, 1978). Aceasta carte introduce material nou si folositor despre Oswald, care a fost cules cu constiinciozitate si, in general, ignorat de alti analisti ai asasinatului. Epstein afirma ca a intervievat peste 400 de persoane care au fost asociate, intr-un fel sau altul, cu Oswald. Intre acestea se aflau "aproape 70 de puscasi marini alaturi de care Oswald a fost inrolat in Japonia si Extremul Orient", care, in majoritatea lor, "nu fusesera niciodata intervievati de FBI sau Comisia Warren".

Cartea lui Epstein se concentreaza pe suspiciunile ca Oswald avusese legaturi cu serviciile de informatii sovietice sau cubaneze si ofera informatii noi, semnificative, care arata ca Oswald a fost cu adevarat manipulat de Moscova. Epstein chiar adunase informatii suficiente pentru a suspecta - in mod corect - ca George de Mohrenschildt era desemnat de KGB sa il manuiasca pe Oswald, sub acoperirea de petrolist american bogat, cu origini in nobilimea rusa, care a devenit "cel mai bun prieten" al lui Oswald, dupa intoarcerea acestuia in Statele Unite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.