Complexul energetic Turceni, care include cea mai mare termocentrala din Romania, a scos la vinzare, pe bursa de energie, peste 900 GWh (aproximativ 1,6% din consumul anual de energie electrica), licitatiile urmind sa aiba loc zilele urmatoare. Pretul este insa de natura sa sperie orice furnizor privat de energie care ar fi tentat sa cumpere: in jur de 160 RON/MWh (pret minim) pentru puteri de 50, 20 si 10 MW in banda, mult mai mare decit cel la care complexul incheiase anterior contractele bilaterale cu furnizorii privati (asa-numitii "baieti destepti").

In urma scandalului din primavara, deputatul PSD Victor Ponta a dat o lista cu furnizori privati care cumparau energie de la cele doua complexuri din Oltenia (Rovinari si Turceni) si cu preturile aferente. Astfel, potrivit acelei liste, Energy Holding platea 37 de dolari (circa 100 RON), Ennet 120,5 RON, Enol 135 RON, Romelectro 110 RON etc. Preturile sint asadar mult mai mici decit cele cu care iese acum Complexul Turceni la bursa.

Ce s-a schimbat

Acum doua zile, ministrul Economiei, Codrut Seres, care are in portofoliu complexurile, a declarat ca a fost suspus la presiuni din partea reprezentantilor tuturor partidelor politice pentru a favoriza unele firme la achizitia de energie. Seres a spus ca presiunile au aparut dupa ce el a dat un ordin prin care producatorii de energie trebuie sa vinda curentul pe bursa, si nu prin contracte negociate direct cu furnizorii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.