Zilele acestea fostul director adjunct al SIE Niculaie Goia va fi desemnat ambasador in Emiratele Arabe Unite. In decembrie ’89, Goia era diplomat in Iran, tara vizitata de Ceausescu cu citeva zile inainte de caderea sa

Noul ambasador al Romaniei in Emiratele Arabe Unite va fi generalul cu patru stele, in rezerva, Niculaie Goia, pensionat in decembrie 2005 din functia de director adjunct al Serviciului de Informatii Externe. Conform ex-directorului serviciului de spionaj ceausit (DIE), Ion Mihai Pacepa, inainte de 1989, Niculaie Goia a lucrat ca ofiter acoperit al Securitatii. Oficial, intre 1979 si 1989, conform CV-ului sau de la Ministerul de Externe, Niculaie Goia a functionat ca diplomat.

Diplomat in Iran la vizita lui Ceausescu

Revolutia l-a prins pe postul de secretar I al Ambasadei romane din Iran, ultima tara vizitata de Ceausescu cu citeva zile inainte de caderea sa. Surse din serviciile de informatii afirma ca, in perioada crizei ziaristilor romani rapiti in Irak, din pozitia de director adjunct al SIE si de sef al misterioasei Directii de Operatii, Niculaie Goia ar fi lucrat cu Traian Basescu in mod direct si cu ex-consilierul prezidential pe probleme politice Claudiu Saftoiu, actualul sef al spionajului romanesc. Cu putin timp in urma, Ion Mihai Pacepa il eticheta, intr-un cotidian central, ca fiind un om "al trecutului" pe cel care va fi desemnat sa reprezinte Romania intr-o importanta si bogata tara din Orient, cum sint Emiratele Arabe Unite.

"Generalii Marcel Alexandru, Niculaie Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru, trecuti acum in rezerva, sint (...) cu totul alti oameni decit inainte. Recent, activitatea lor a stirnit aplauze la Washington. Dar vremea lor, ca si a mea, a trecut. (...) Atit timp cit serviciile secrete ale Romaniei vor fi conduse de fosti ofiteri de Securitate, ele vor continua sa fie ancorate in trecut, nu in viitor", scria in "Jurnalul National" fostul sef al Directiei de Spionaj a Securitatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.