Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, afirma ca primele licitatii pentru fonduri europene vor avea loc cel mai devreme in vara lui 2007, iar, dupa aceea, mai trebuie convinsa birocratia de la Bruxelles

"Documentele pe baza carora putem sa incepem organizarea licitatiilor nu pot fi inca trimise la Bruxelles. Suntem stat nemembru. Data depunerii este dupa 1 ianuarie 2007. Avem consultatii pe fiecare domeniu cu reprezentantii Comisiei Europene, programele operationale urmand sa fie trimise la inceputul lunii ianuarie", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Exista o perioada de minimum patru luni pe care Comisia Europeana o solicita pentru a aproba programele", a aratat Vladescu. El a mentionat ca, in primele luni din 2007, ar putea fi demarcate programele, procedura de decontare la nivelul UE fiind de sase luni.

Tot bugetul e de baza

"Fondurile europene inseamna pentru Romania mult mai putin decat ne putem inchipui. Sumele efective pentru un anumit tip de program sunt, de fapt, limitate. Efortul suplimentar va fi facut eventual de la bugetul de stat", a spus Vladescu.

El a mentionat ca avantajul fondurilor europene este ca acordarea lor este conditionata de introducerea de reguli care eficientizeaza cheltuielile. "Fondurile structurale vor merge in paralel cu fondurile de preaderare cativa ani. In urmatorii trei ani va exista o suprapunere, astfel ca in 2009-2010 se va inregistra o umflare, o gogoasa, a sumelor ce intra in Romania, probabil de 5-7 miliarde de euro", a mai spus Vladescu.

El a apreciat ca, la incheierea fiecarui exercitiu, in cazul proiectelor finantate prin fonduri de coeziune, absorbtia va depasi 90%, procent similar si pe domeniul agriculturii, iar pe celelelate tipuri de programe nivelul de absorbtie nu va fi sub 85%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.