Adevarul a facut bilantul reconstruirilor caselor inghitite de apa in Banat: munca de mantuiala si banii statului cheltuiti aiurea

La nivel national, reconstructia caselor luate de ape a costat cateva zeci de milioane de euro. Acesti bani, ca de altfel majoritatea celor proveniti din surse publice, au ajuns in firmele celor care se invartesc prin iatacurile Puterii.

Numai intr-un singur sat, unul din oamenii de incredere ai lui Dan Voiculescu, "europarlamentarul", dupa cum se autointituleaza Dumitru Becsenescu, a primit pentru constructia a treizeci de case un milion de euro. Rezultatul a fost insa unul dezastruos. S-au construit treizeci de baraci de lemn, din care sapte au luat deja foc, iar oamenii locuiesc in umezeala si igrasie.

Bani aruncati

in fiecare comuna, inundata anul acesta si in cel trecut, au existat sute de sinistrati care sufera si acum. Dincolo de spectacolele televizate in care natiunea ii imbarbata, prea putine lucruri bune s-au intamplat pentru cei oropsiti de soarta. Au existat si oameni care au profitat din plin de pe urma lor. Daca hotii marunti care pradau gospodariile oamenilor au fost repede capturati, cei care au beneficiat de sute de mii de euro pentru reconstructia caselor nu au fost nici acum intrebati ce au facut cu banii. Fiecare casa inundata a reprezentat un mod de a scoate bani fru-mosi pentru cei apropiati Puterii.

Foeni, locul unde casele au fost inundate si in scripte

Localitatea timisoreana Foeni a fost una dintre cele mai afectate localitati de urgia apelor de anul trecut. Tot ea a fost terenul pe care, de atunci pana acum, au avut loc mai multe scandaluri referitoare la gestionarea defectuoasa a fondurilor si ajutoarelor destinate sinistratilor. Prima disputa a pornit de la casele daramate de ape. Dupa ce apele din Banat s-au retras, responsabilii din cadrul Primariei Foeni au intocmit liste cu casele care au fost luate de viitura si cu cele partial distruse. Listele au fost expediate Inspectoratului Judetean de Constructii.

Specialistii din cadrul acestei institutii au mers la fata locului, impreuna cu un expert tehnic autorizat al Ministerului Lucrarilor Publice si Administrarii Teritoriului si cu expertul propriu, pentru a vedea cum stau lucrurile. Ocazie cu care s-a descoperit ca, din cele 74 de case incluse pe lista, 43 nu fusesera inundate deloc. Daca acestea ar fi fost reconstruite, statul roman ar fi trebuit sa cheltuiasca cu un milion de euro mai mult decat era nevoie, pentru a reconstrui, in total, cele 905 case care figurau pe liste ca fiind luate de ape in judetul Timis. in total, la nivel national, reconstructia a beneficiat de alocarea a 37 milioane de euro, din care 365 miliarde lei vechi au fost doar banii MLPAT.

De la morcovi la casele sinistratilor

Deputatul Dumitru Becsenescu, fost membru in conducerea Partidului Conservator, euroobservator in Parlamentul European, se afla in randul celor mai bogati romani in Top 300, iar ca politician, este al patrulea dupa liderul sau de partid, Dan Voiculescu, un alt coleg de la PC, George Copos, si Atilla Verestoy. Averea sa, de aproape patruzeci milioane de euro, are la baza, dupa declaratia sa, comertul cu legaturi de morcovi in piete. Numai ca presa, de-a lungul timpului, a sesizat opinia publica despre afacerile grupului Antares, in special cu bani publici. Principalele surse de venituri care au contribuit la ridicarea lui Becsenescu in topul milionarilor sunt contractele, foarte paguboase pentru stat, pe care Antares le-a avut cu CFR marfa si ANL.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.