"Sunt 72 de copii disparuti"... Ba nu, sunt de doua ori mai mult! Dar viata unui copil disparut nu incape in cifre. Iar profesionalismul politistilor se probeaza mai ales in cazurile in care ei reusesc sa gaseasca la timp un copil si sa-i salveze astfel viata...

In toamna anului trecut, Jurnalul National lansa o campanie de presa in premiera nationala pentru copiii disparuti. Atunci, in octombrie 2005, in evidentele politiei erau inregistrate 300 de cazuri. In numele acestor copii, ziarul nostru cerea autoritatilor schimbarea procedurilor interne ale Politiei Romane. Caci in acel moment, strigator la cer, pentru a inregistra disparitia unui minor, politia putea sa astepte 48 de ore... Campania noastra a avut efect: in noiembrie 2005, procedurile au fost schimbate, iar de atunci, macar teoretic, politia se implica in cautarea unui copil imediat ce primeste reclamatia.

NUMARATOAREA

La sfarsitul anului trecut, Dan Fatuloiu, seful Politiei Romane, anunta intr-o conferinta de presa ca "in 2005 au fost sesizate 202 cazuri de disparitii minori. Din care 128 au fost solutionate si 74 au ramas inca in evidenta". In primele zece luni ale acestui an, conform datelor IGPR, au fost reclamate la politie 1.016 disparitii de minori. Multi s-au grabit sa concluzioneze: au disparut de cinci ori mai multi copii! Gresit! In acest an, politia nu i-a mai trimis pe parinti acasa, sa-si astepte copiii, ci a inceput sa inregistreze sesizarile. In Romania, minorii au disparut dintotdeauna, insa ei au inceput sa fie numarati abia din acest an. "Tot in primele zece luni ale acestui an au fost gasiti 869 de copii", anunta IGPR.

Cei nepriceputi fac calcule si declara apoi triumfator: eficienta politiei in astfel de cazuri e de 85%. Am vrea noi... Trebuie sa recunoastem ca, desi implicarea politistilor a crescut, ei n-au atins inca perfectiunea! Printre cei 869 de copii gasiti sunt multi disparuti din anii anteriori. Un baiat din Prahova, de pilda, disparut in august 2002, a fost gasit in iunie 2006! Un altul, din Neamt, a fost gasit dupa zece ani! Exista si cazuri de minori cu plecari voluntare care recidiveaza pe parcursul a 12 luni.

Facem socoteala insa pe datele politiei: disparutii minus gasitii egal 147 de cazuri inca active. Dosare din acest an. Cu toata bunavointa noastra, da cu virgula...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.