Presedintele Traian Basescu a atacat doua dintre cele mai puternice state ale lumii.
Sambata, la Sinaia, in timpul unei intalniri cu jurnalistii straini acreditati in Romania, seful statului a acuzat Federatia Rusa ca utilizeaza gazul drept arma politica de santaj al UE. Despre Marea Britanie a spus ca vrea soldati romani in Irak, dar muncitorilor veniti din Romania le inchide usa in nas.
"Gasirea unei alternative la gazul rus trebuie sa fie prioritatea nr. 1 a UE", a declarat Basescu. "Exista riscul ca in viitor sa vedem cum Gazpromul devine un instrument de presiune politica asupra Uniunii (in relatia cu Moscova - n.r.)", a avertizat presedintele, amintind ca un sfert din necesarul de gaze al Europei vine de la Rasarit.

Rusia a promis sa furnizeze gaz atat Uniunii, cat si Chinei, a subliniat Basescu. Prin urmare, nu este exclus ca Gazprom sa ameninte: "Daca nu sunteti intelepti, voi alimenta exclusiv China", a explicat liderul de la Cotroceni ziaristilor. Basescu a anuntat ca Romania deja s-a orientat catre sursele energetice alternative: carbune, energie hidroelectrica si nucleara. Punerea in functiune al celui de-al doilea reactor de la Cernavoda, in primavara lui 2007, "ne va face liberi din punct de vedere politic, dar si energetic", a conchis Basescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.