Cativa europarlamentari fac incercari disperate de a reaprinde scandalul international privind situatia copiilor orfani din Romania si reluarea adoptiilor internationale. Ieri, la Bruxelles, europarlamentarii Jean-Marie Cavada si Claire Gibault au organizat o lunga conferinta cu public si presa europeana, care avea anuntata tema "Spre o Politica Europeana a adoptiei", dar care s-a concentrat asupra reluarii adoptiei internationale de copii romani.

Organizatorii conferintei considera ca Moratoriul de oprire a adoptiilor internationale, impus Romaniei de Parlamentul European in 2001, este "o prostie". Cei doi europarlamentari, dintre care unul, Jean-Marie Cavada, presedintele Comisiei de libertati civile din Parlamentul European, l-au avut ca invitat la aceasta conferinta pe Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru Justitie si Afaceri Interne, care, intr-un discurs foarte diplomatic, a vorbit despre progresele facute de Romania in privinta situatiei copiilor abandonati si despre posibilitatea unei Recomandari din partea Uniunii Europene privind adoptiile pe teritoriul UE.

In cadrul acestei conferinte, asa cum a explicat, pentru Adevarul, Theodora Bertzi, "Romania a fost pusa la colt", fiind prezentata o situatie foarte dura si trista a copiilor orfani din tara noastra si prin aceasta motivandu-se necesitatea reluarii adoptiilor internationale. S-a prezentat un film realizat de ITN, care se concentra asupra unor imagini vechi de la caminul de copii din Ungureni, care a fost in realitate inchis inca din anul 2001. O alta tactica folosita, absolut neobisnuita pentru PE in cazul in care se discuta o problema dintr-o tara anume, a fost nepermiterea celor doi oficiali romani prezenti la conferinta, Theodora Bertzi si Bogdan Panait, de a face parte din prezidiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.