Azi, cand se cauta "securisti" si "victime ale comunismului", cand se cheltuiesc bani publici pentru comisii si institute de "cercetare", daca ne intoarcem privirile spre trecutul recent vedem ca multe sunt anapoda. Cetateni de onoare ai unor mari orase romanesti au ramas bunaoara Molotov si Visinski.

Cum este posibila o asemenea "scapare"? Prinsi cu discursurile anticomuniste, se pare ca politicienii si edilii de la Cluj si Sibiu au uitat sa se informeze asupra mostenirii propriilor primarii.

MOLOTOV, LA CLUJ

In primavara lui 1947, in plina campanie de sovietizare a Romaniei, cand statul roman facea totul pentru a intra in gratiile "fratelui mai mare", URSS, Consiliul politic al Primariei Cluj a decis conferirea titlului de "cetatean de onoare" al municipiului ministrului sovietic de Externe de la acea vreme, Viaceslav Molotov.

Iata cum descria ceremonia ziarul oficial al PCR, Scinteia: "Consiliul politic al Primariei Cluj, largit cu reprezentantii vietii politice, culturale si sociale a orasului a tinut eri, 18 martie, orele 12 in sala festiva a Primariei o sedinta solemna la care a participat Inalt Prea Sfintia sa Nicolae Colan, seful Bisericii Ortodoxe, general Victor Precup, Emil Petrovici - rectorul Universitatii "Ferdinand", Vasile Pogaceanu - prefectul judetului, dr. Alexe Kiss Csobor - rectorul Universitatii "Bolyai".

Primarul municipiului Cluj a subliniat meritele ministrului de Externe al Uniunii Sovietice, Viaceslav Molotov, in lupta pentru pacea si libertatea popoarelor si serviciile speciale facute Romaniei si indeosebi Ardealului prin cunoscuta declaratie de la 3 aprilie 1944, care a contribuit la pregatirea evenimentelor de la 23 August, precum si faptul ca la conferintele internationale si la conferinta de pace a sustinut interesele politice si teritoriale ale Romaniei. Pentru acest motiv, conducerea Primariei, in deplin acord cu consiliul politic si in numele cetatenilor capitalei Ardealului, i-au conferit lui Viaceslav Molotov titlul de cetatean de onoare al municipiului Cluj."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.