Dosarele sustrase din arhivele fostei Securitati au lasat urme. Dovezi ca au existat. Fise de cartoteca rase cu lama si pictate cu tus pentru a elimina pentru totdeauna datele despre dosar, arhiva unde ar fi putut fi gasit ofiterul care l-a prelucrat. Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, a aratat ieri Jurnalului National aceste probe ale operatiunii pe care Liviu Turcu o numea "tunsul si frezatul arhivelor".

Pana acum doar suspectata, "curatarea" arhivelor fostei Securitati a fost probata ieri de Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS. Initiatorul Legii de deconspirare a fostei Securitati a cerut in ultimii ani permanent Serviciilor sa puna la dispozitia CNSAS nu doar dosare, ci si cartotecile cu ajutorul carora sa poata fi cautate. Fisele de cartoteca, intocmite pe numele unei persoane, sunt mult mai bogate in informatii decat un dosar.

Asta pentru ca ele contin numerele de inventariere ale tuturor dosarelor in care figureaza persoana respectiva, tipul acestora (daca sunt de urmarit sau de informator), fondul si arhiva unde se afla acestea, ofiterii care l-au instrumentat, esenta informatiilor cuprinse, dar si modul in care s-a incheiat dosarul (de cele mai multe ori, un dosar de urmarit se incheia prin deschiderea unuia de colaborator, urmaritul devenind turnator, iar turnatorul avea toate sansele sa urce in sistem devenind agent al fostei Securitati).

JUPUITE

Unele dintre fisele de cartoteca din arhive sunt insa bine periate. Numele titularului de dosar se vede in clar, fara pata. La fel si datele lui de identificare. Semn ca nu el era cel care sa fie protejat (de altfel, in unele cazuri titularul e deja decedat). Celelalte rubrici ale fisei, insa, au suferit interventii dure: fisa a fost razuita cu lama pana la margine, apoi pictata cu tus, carioca sau mai degraba un marker (dovada ca interventia ar putea fi destul de recenta). Ce s-a trecut astfel sub tacerea vesnica? Numele ofiterului care se ocupa de caz. Dosarele cu notele lor informative (de cine, oare, date astfel incat sa fie "periat"?), corespondenta dintre departamentele Securitatii legate de acest caz.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.