Fostul ofiter de securitate Liviu Turcu a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca la sfarsitul anului 1989, Adrian Nastase era pregatit sa fie trimis in strainatate ca ofiter acoperit. "Il cunosc de 35 de ani, de cand frecventam impreuna ADIRI (Asociatia de Drept International si Relatii Internationale - n.r.). El acopera toate categoriile de colaborationism: de la colaborator, la referent, referent-plata si, inclusiv, ofiter acoperit. In 1989, Adrian Nastase era pregatit sa fie trimis in exterior ca ofiter", a spus Liviu Turcu.

Fostul sef al Centrului de Informatii Externe, Liviu Turcu, a prezentat luni, intr-un cotidian central, o lista formata din 11 persoane publice despre care sustine ca ar trebui verificate imediat in legatura cu colaborarea lor cu fosta securitate a statului. Pe lista sunt incluse nume ca Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc, ambii deputati PSD, si Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL.

Mai sunt nominalizati si Mircea Cosea, deputat PNL, Mircea Pascu, deputat PSD, Radu Vasile, fost premier, Eugen Dijmarescu, Alin Teodorescu, deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, deputat PSD, Serban Mihailescu, senator PSD, Ilie Sarbu, senator PSD si Gelu Voican Voiculescu.

In context, Liviu Turcu a explicat, in emisiunea tv, ca toata aceasta lista este una reprezentativa pentru spectrul politic romanesc si are un caracter pur ilustrativ. El a precizat ca un criteriu care ii "uneste" pe toti cei care se afla pe lista sa este faptul ca toti "au tone de materiale, de dosare" in arhivele fostei securitati. "Aici nu este vorba despre doua pagini si trei sferturi. Aici avem volume intregi", a subliniat Turcu.

Liviu Turcu a explicat ca toate unitatile militare indicate de el au documente despre fiecare dintre persoanele trecute pe lista. "Nu trebuia neaparat ca persoana respectiva sa colaboreze in sensul comun al termenului. Situatia este mult mai complicata. Sa presupunem ca Centrul de Informatii Externe, in niste conditii foarte obscure, a sters, aparent sau la propriu, toate documentele, toate dosarele care demonstreaza colaborarea. Toti acesti oameni, daca merg la celelalte unitati, vor gasi documente referitoare la situatia respectiva. Toti trebuiau sa scrie un raport", a explicat Liviu Turcu. Acesta a detaliat tipurile de misiuni si natura colaborarii cu diferitele unitati de contraspionaj ale unor personalitati precum Teodor Melescanu, Adrian Nastase sau Mircea Cosea.

Despre Teodor Melescanu, Turcu sustine ca el, personal, i-a semnat ordinul de misiune in strainatate, iar despre Mircea Cosea, ca nu ar fi stat 7 ani in strainatate fara sa faca "dovada bonitatii" fata de statul roman. "Cosea a plecat in exterior si, conform normelor in vigoare, indiferent cine il avea in atentie, era obligat sa ne dea noua dosarul la Informatii Externe", a spus Turcu. In opinia sa, toate aceste dosare au fost "negociate" in acesti ani de la revolutie si pana in prezent, "au fost date la ordin si pe sub mana, scoase si protejate".

Potrivit fostului sef al Centrului de Informatii Externe, in ultimii 16 ani, partea cea mai sensibila a arhivei, adica cea incluzandu-i pe cei care au urmat cariere politice a fost triata si "tunsa" in mai multe randuri. Liviu Turcu a admis faptul ca multi dintre fostii informatori mai exista si astazi in institutiile statului. "Daca au existat 50.000 de informatori in sistemul institutional, credeti ca ei au plecat de bunavoie?", s-a intrebat retoric Turcu. Fostul ofiter de securitate afirma ca, in cazul in care va fi dat in judecata de persoanele aflate pe lista sa, el este acoperit de credibilitatea pe care si-a creat-o in ultimii 14 ani prin studiile scrise. "In tot ceea ce am scris am acoperire pentru fiecare punct si virgula. Fiind atatea unitati militare implicate, nu cred ca documentele au disparut in totalitate", a subliniat Liviu Turcu.

Intrebat fiind de ce pe lista sa nu se afla si reprezentanti ai Partidului Democrat, Turcu a spus ca "este o pura intamplare", dar a tinut sa precizeze ca nu exista nici un scenariu in spatele acestei liste. Oricum, el a aratat ca nu si-a propus sa vina cu lista 2 sau cu lista 3 in presa centrala ca sa se spuna ca santajeaza sau ca tulbura apele politicii romanesti, pentru ca nu acesta este obiectivul in sine al proiectului sau, dar a precizat ca va mai veni si cu alte dezvaluiri "daca va fi necesar".

"Astept intai reactiile, eventual daca dau curs propunerii sau daca voi fi invitat la CNSAS sa vad ce se intampla acolo. Astept o reactie de vointa politica la nivelul cel mai inalt. Si dupa aceea, daca e nevoie, continuam (...) Probabil ca as avea cu ce sa tin pagina intai a ziarelor sau sa trezesc interesul mass-media pe jumatate de an de acum inainte", a precizat Turcu, subliniind ca doreste sa ajute la clarificarea acestei situatii de "colaborationism de masa".

In alta ordine de idei, Turcu a mai spus ca "principala activitate desfasurata de Mona Musca nu este in prezent in posesia CNSAS". Mai mult, Liviu Turcu afirma ca, daca va fi invitat de Colegiul CNSAS "la o sesiune de lucru si nu de declaratii publice" se va duce cu placere sa discute pentru ca "este timpul ca CNSAS sa fie intr-o pozitie mai buna pentru a-si indeplini menirea".

Totodata, Liviu Turcu a mai spus ca mai multe persoane din cele nominalizate in presa centrala de luni, au incercat sa-l contacteze, insa nu a precizat nici un nume. "Au incercat sa ma contacteze. Evident ca nu am fost disponibil si nu sunt nici in momentul de fata, in atmosfera actuala, sa incep dialoguri one and one, cum spun englezii, pentru a lamuri lucrurile. Problema nu este la Liviu Turcu, ci la institutiile abilitate", a mai spus Turcu.

Fostul sef al Diviziei pentru Europa Occidentala pentru spatiile de limba germana din cadrul securitatii comuniste, Liviu Turcu, a afirmat, luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca in spatele lui si al dezvaluirilor pe care le-a facut in ultima perioada in presa centrala nu se afla niciun grup de interese. El a precizat ca detinea inca din 1989 informatii despre persoanele nominalizate in Jurnalul National de luni drept colaboratori ai fostei securitati. De asemenea, Turcu sustine ca lista cuprinde de fapt cateva sute de persoane si nu considera ca el a deschis Cutia Pandorei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.