N-o sa fiti in stare nici sa zugraviti, in zece ani, ce a fost in stare sa construiasca tata!" ar fi spus, cu naduf, Nicu Ceausescu, dupa arestarea sa la revolutie. Pe undeva, se pare ca a avut dreptate: bravii nostri specialisti pirotehnisti nu reusesc, sistematic, sa darime cladirile durate de fostul regim, dar provoaca pagube consistente in jur. Ultima asemenea isprava s-a consumat ieri, cind s-a dat un chix spectaculos in Titan, un siloz pe punctul demolarii fiind transformat intr-un veritabil turn din Pisa autohton, spre spaima locuitorilor din zona. O implozie care trebuia sa darime una din cele trei cladiri care au mai ramas din fosta fabrica de piine Titan, din Bucuresti, a esuat, ieri la prinz, urmind ca specialistii sa apeleze la alte solutii pentru demolare. Pentru ca implozia nu a distrus decit baza constructiei, astazi se va recurge la demolarea mecanica, folosindu-se excavatoare.

Directorul firmei de constructii care se ocupa de demolare, Liviu Taban, a declarat ca implozia nu a reusit deoarece cladirea care trebuia demolata era intre altele doua, la distanta foarte mica. Acesta a precizat ca, in acest moment, in cladire nu mai intra decit specialistii pentru a scoate resturile de explozibil. Pentru demolare fusesera utilizate 12 kilograme de explozibil. Liviu Taban a adaugat ca era destul de complicat de demolat aceasta cladire pentru ca are o structura patrata.

Cladirea care trebuia sa cada ieri, inalta de 46 de metri, care era folosita ca siloz al fabricii de piine, este parasita din 2003. Aceasta este cea de-a 15-a cladire din fosta fabrica de piine Titan, demolarea lor incepind la 1 iulie si urmind ca, pina pe 25 decembrie intreaga suprafata de 70.000 de metri patrati sa fie libera, pentru a se putea incepe constructia blocurilor. Taban a afirmat ca, pina la sfirsitul lui 2008 urmeaza a fi construite 14 blocuri, la care vor lucra intre 150 si 200 de muncitori.

Pirotehnistii romani se fac de ris sistematic

O intimplare, acest esec? Se pare ca nu. De ani de zile, pirotehnistii romani se fac sistematic de ris prin actiuni similare. In decembrie 1998, demolarea prin implozie a unei cladiri de sase nivele aflata la intersectia strazii Barbu Vacarescu cu intrarea Fabrica de Glucoza din Capitala a esuat, cladirea raminind, netulburata, in picioare. Pentru operatiune s-au folosit 23 de kilograme de dinamita, plasate in peste trei sute de orificii deschise in structura de rezistenta.

In 1996, cladirea Bibliotecii Universitatii de Stiinte Agricole a fost demolata, tot prin implozie, dar faptul ca s-a folosit o tona de exploziv a provocat pagube importante tuturor cladirilor din jur, pe o raza de 50 de metri. Cel mai spectaculos esec s-a produs, insa, in 2001, la Botosani, cind explozia asa-zis controlata a unui bloc de garsoniere din comuna Flaminzi a produs importante pagube, afectind 24 de cladiri din zona. Suflul exploziei a spart aproximativ 2.500 de metri patrati de geamuri de la cele 144 de apartamente situate in imobilele din zona, aproximativ 5.000 de tigle de pe acoperisuri si a distrus mai multe tocuri de ferestre.

Seful echipei de pirotehnisti de la UM 01189 Botosani, care s-a ocupat de distrugerea, prin implozie, a fost destituit din functie pentru lipsa de profesionalism in organizarea si executarea lucrarii. In 2004, la Valea Calugareasca, alt esec: dezafectare, prin implozie, a turnului de metal de la Combinatul Chimic a esuat pentru ca a fost folosita o cantitate insuficienta de exploziv. O parte a acelui turn cazuse, insa, de buna voie, cu doar citeva zile inainte, omorind citiva hoti de fier vechi care actionau in zona. In 2005, s-a incercat distrugerea vechiului pod de la Maracineni, judetul Buzau, prin dinamitarea pilonilor afectati de viituri. Alt esec. S-a recurs, pina la urma, la ajutorul unui buldozer.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.