Cercetatorii au primele indicii ca unul dintre scheletele deshumate in ultimele trei zile in Cimitirul Saracilor din Sighetul Marmatiei ar fi al lui Iuliu Maniu

"Scheletul are picioarele retezate, iar unul dintre ele este ingropat linga restul osemintelor. De celalalt nu au dat inca. E posibil ca scheletul sa apartina chiar lui Iuliu Maniu, pentru ca, potrivit marturiilor din inchisoare, lui i s-au taiat picioarele inainte de a fi ingropat. De asemenea, se stie ca Maniu a avut o fractura, iar daca ea va fi identificata, atunci am putea fi siguri de ceea ce am gasit acolo", a declarat pentru "Cotidianul" Andrei Muraru, seful Biroului Cercetare in Arhive din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

Fostul lider taranist a murit in februarie 1953, in timpul detentiei sale la Sighet, iar unele marturii indica posibilitatea ca trupul lui sa fi fost aruncat intr-una dintre gropile anonime de linga Cimitirul Saracilor. In acest loc, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania a demarat o serie de sapaturi in iulie. Investigatia a fost reluata pe 31 octombrie, in incercarea de a descoperi o parte din cei 53 de detinuti politici care au decedat in inchisoarea de la Sighet, printre care Iuliu Maniu, C.I.C. Bratianu, Gheorghe Bratianu sau Constantin Argetoianu.

Legenda fara sursa

"Ramine de confirmat de catre antropolog. Eu, cind am plecat de acolo, stiam de un schelet cu un singur picior retezat", a afirmat Marius Oprea, presedintele institutului. "Se spune ca, atunci cind a murit in puscarie, aveau un cosciug mai mic, si atunci gardienii i-ar fi taiat picioarele, ca sa incapa. Cred ca e o legenda, nu stiu sursa. Ieri am auzit-o prima data, l-a surprins si pe colonelul care conduce ancheta, pentru ca nu se fundamenteaza pe nici un document sau marturie. Despre Maniu exista si alta versiune: ca ar fi fost dus si ingropat intr-un sat de linga Sighet. Chiar astazi, procuratura l-a interogat pe un fost politruc al puscariei, Szatmary, care ne-a indicat o zona mai restrinsa in care tine el minte ca ar fi fost ingropat Maniu", spune si arheologul Gheorghe Petrov, directorul santierului.

Dosare penale in devenire

In parteneriat cu Academia Civica si Memorialul Sighet, dar si in colaborare cu Parchetul, institutul a demarat, la inceputul acestui an, o ancheta pentru a proba cu dovezi materiale crimele regimului comunist si pentru a le transforma in dosare penale, care sa fie inaintate Parchetului. Pina acum au fost audiati o serie de martori care au supravietuit evenimentelor si s-a cercetat Cimitirul Saracilor. Investigatiile au fost facute de o echipa de arheologi si de generalul Dan Voinea, seful Parchetului Militar. "Locul e destul de mare, are aproape doua hectare, e greu sa sapi, cautind acul in carul cu fin", povesteste Petrov. El adauga ca "paralel, se desfasoara si o ancheta care incearca sa ii descoasa pe angajatii penitenciarului care mai traiesc. Sint 13 in viata, batrini, care nu prea-si aduc aminte sau nu vor".

Situl a fost cercetat si inainte, potrivit lui Petrov. "In anii ’70, Securitatea a facut niste deshumari pe aici, cautindu-i pe Maniu si pe Bratianu, dar fara succes. Anul acesta s-a inceput iar o minicampanie, doua santuri, continuata din pacate acum, prea tirziu, cind nu se mai poate face din cauza timpului. Iti ingheata totul." Profesorul Gheorghe Barlea, directorul Muzeului Memorial de la Sighet, spune ca "institutul urmareste sa investigheze toate locurile de detentie, lagare de munca si deportare, unde s-au comis fapte de crima politica in perioada comunismului. Investigatii similare se vor realiza si in alte locuri, in baltile Brailei, la Aiud si la Gherla".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.