La termenul de ieri al procesului de terorism intentat de autoritatile romane lui Mohammad Munaf au depus marturie Marie Jeanne Ion, Marius Pivaru (sotul jurnalistei), Petre Mihai Bacanu (in calitate de director al cotidianului Romania libera, la care lucra Ovidiu Ohanesian si din partea caruia a fost trimis in Irak), Ion Bocioaca (fost ziarist la Romania libera, si cel prin intermediul caruia sirianul a aranjat ca un jurnalist de la acest cotidian sa plece la Bagdad).

Audiata joi in procesul de terorism al lui Mohammad Munaf, Marie Jeanne Ion a recunoscut ca a primit de la acesta, pe aeroportul Otopeni, mai multe bancnote de dolari si euro prinse intr-un elastic, dar sustine ca nu stie despre ce suma era vorba. Ea a recunsocut ca s-a prezentat ca sotia secreta a lui Mohammad Munaf, dar a spus c-a facut asta pentru a se proteja -

"Am acceptat protectia lui Munaf, deoarece am considerat-o binevenita, dupa ce am fost amenintata cu moartea, in urma mesajului pe care am reusit sa-l transmit in tara imediat dupa rapire". In cea de-a doua locatie a inteles, insa, ca a fi sotia unui cetatean american este chiar mai riscant decat statutul de romanca oarecare, astfel incat a renuntat la aceasta minciuna: "Din acel moment, relatia mea cu Munaf s-a racit, in sensul ca nu mai jucam teatrul de pana atunci, si anume rolul de sotie a acestuia". Marie Jeanne Ion n-a avut niciodata senzatia ca Munaf ar fi fost privilegiat in vreun fel de catre rapitori si nici n-a lasat impresia ca ar fi fost implicat in rapirea lor. Cat despre SMS-ul dat in seara rapirii, Marie Jeanne este convinsa ca barbatii care i-au luat ostatici nu stiau ca obiectul avut de ea in mana este un telefon, altfel i l-ar fi confiscat.

10 ani prieten cu Hayssam

Ion Bocioaca, fost jurnalist sportiv la Romania libera, a recunoscut in marturia depusa joi, in procesul de terorism al lui Mohammad Munaf, ca il cunostea pe Omar Hayssam de 10 ani si ca el este cel care a aranjat plecarea in Irak a lui Ovidiu Ohanesian. Petre Mihai Bacanu a declarat in fata instantei ca nu stiut de implicarea lui Hayssam in deplasarea jurnalistilor, pana cand acestia nu au fost rapiti. Directorul Romania libera a povestit cum Ion Bocioaca, fost sef al departamentului de sport de la RL si colaborator al ziarului pana in august anul trecut, a venit sa-i spuna, in martie 2005, ca a aparut ocazia de a trimite in Irak un corespondent ale carui cheltuieli vor fi suportate de un cetatean siriano-american.

Monica Macovei a trimis procurorului general al SUA, Alberto Gonzales, o scrisoare in care ii solicita "sprijinul pentru ca Muhammad Munaf sa fie audiat de instantele romanesti, inainte de a fi transferat autoritatilor irakiene".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.