Cu o zi inainte de vizita ministrului nostru de Externe la Moscova, Basescu a criticat monopolul energetic rusesc si a cerut implicarea UE si a SUA in zona Marii Negre. Mihai Razvan Ungureanu nu comenteaza

"Siguranta UE depinde direct de capacitatea sa de a securiza Marea Neagra, iar Romania este un partener ferm in acest sens", a declarat Traian Basescu intr-o videoconferinta Bucuresti-Washington. Pentru a argumenta importanta strategica a acestei zone, seful statului a amintit ca, din zona extinsa a Marii Negre, se furnizeaza 50% din energia necesara UE si se estimeaza ca, in urmatorii zece ani, proportia va creste la 70%.

Traian Basescu a atentionat ca, daca unele proiecte alternative pe care le sprijina inclusiv Romania, precum conducta Constanta-Trieste sau Nabucco, vor intirzia, pastrind actuala situatie, adica transportul exclusiv prin conductele rusesti, Rusia va avea un cuvint din ce in ce mai important de spus in ceea ce priveste politica UE.

Ghimpele rusesc in coasta Marii Negre

Tara noastra are probleme serioase cu Federatia Rusa, care, potrivit unor surse din Ministerul de Externe roman, ar fi declansat o ofensiva diplomatica concertata impotriva Romaniei. Bucurestiul a iritat Moscova mai intii prin aderarea la NATO, apoi prin gazduirea bazelor americane si prin pretentiile de promotor al unei politici pentru zona Marii Negre. Noul ambasador al Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin, declara, la preluarea postului, ca ar dori ca "Bucurestiul sa asculte mai mult ceea ce spune Moscova", dupa ce predecesorul sau, Aleksandr Tolkaci, criticase organizarea Forumului Marii Negre de catre Romania, spunind ca avem "cam prea multe initiative".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.