Strategia MEC pune accent pe mentinerea suveranitatii nationale asupra resurselor primare de energie

Sporirea securitatii alimentarii cu energie si reducerea impactului asupra mediului reprezinta principalele obiective ale Romaniei in domeniul energetic, reiese din strategia elaborata de Ministerul Economiei si Comertului. O alta tinta este realizarea proiectului Nabucco. Acesta ar permite tranzitul gazelor naturale din zona Marii Caspice spre Europa de Vest, prin Romania.

Strategia energetica pune accent si pe rationalizarea consumului de gaze, intrucat, in prezent, peste 70% din factura platita de populatie pentru gaze reprezinta contravaloarea pierderilor de caldura. O problema pentru care se cauta solutii este cea a grupurilor termoenergetice. Peste 80% dintre acestea au fost instalate in anii ‘70, deci si-au depasit cu mult durata de viata, ceea ce face din Romania "campioana Europei" la emisiile de gaze.

Cresterea securitatii alimentarii cu energie si reducerea impactului asupra mediului reprezinta principalele obiective ale Romaniei in domeniul energetic, reiese din strategia elaborata recent de Ministerul Economiei si Comertului. O alta tinta a Romaniei o reprezinta realizarea proiectului Nabucco, care ar permite tranzitul gazelor naturale din zona Marii Caspice spre Europa de Vest prin Romania. Daca proiectul va gasi sustinerea guvernelor din tarile pe care le traverseaza si resursele financiare, in urmatorii 10 ani este posibil ca Romania sa se conecteze la resursele existente in zona Caspica.

Documentul MEC privitor la strategia energetica a Romaniei pentru urmatorii ani pune accent, de asemenea, pe rationalizarea consumului de gaze, cu atat mai mult, cu cat, in prezent, peste 70% din factura platita de populatie pentru gazele naturale reprezinta contravaloarea pierderilor de caldura, asa cum a declarat chiar ministrul economiei, Codrut Seres.

Potrivit strategiei realizate de MEC, liberalizarea integrala a pietei de energie electrica, inclusiv pentru consumatorii casnici, va avea loc in anul 2007. In conditiile aderarii Romaniei la UE, este deosebit de importanta racordarea la cadrul general actual al politicii energetice comunitare. Obiectivul principal al Romaniei il reprezinta mentinerea suveranitatii nationale asupra resurselor primare de energie si respectarea optiunilor nationale in domeniul energiei. Politica energetica a ministerului evidentiaza, insa, si marile probleme pe care le are acest domeniu, metodele de rezolvare, dar si investitiile majore care vor fi realizate incepand cu 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.