Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, ieri, cu 251 de voturi pentru, cinci impotriva si o abtinere, proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. De la inceput, dezbaterile au fost marcate de disputele dintre reprezentantii Ministerului Justitiei, deputatii democrati si liberali, pe de o parte, si deputatii juristi ai UDMR, PSD, PC si PRM, pe de alta.

In urma modificarilor votate de deputati, Agentia Nationala de Integritate va face doar controlul declaratiilor de avere, nu si al averii propriu-zise. In varianta propusa initial, ar fi intrat sub incidenta legii toate persoanele care au detinut demnitati publice dupa 1 ianuarie 1990, daca exista indicii ca averea lor nu poate fi justificata. Ministrul justitiei Monica Macovei a declarat insa ca este vorba de "o lege intr-o forma golita de continut, care nu are putere".

"Legea ANI a fost mutilata de parlamentari si cred ca voi cere Guvernului retragerea legii. Nu am reusit sa o impun in forma dorita si in urma modificarilor votate de deputati, ANI va face doar controlul declaratiilor de avere, nu si al averii propriu-zise, desi initial, ar fi intrat sub incidenta legii toate persoanele care au detinut demnitati publice dupa 1 ianuarie 1990, daca exista indicii ca averea lor nu poate fi justificata. Si la incompatibilitati si conflicte de interese, rolul ANI este acum imitat si se rezuma doar la sesizarea altor instante competente. Ministrul considera ca verificarea propriuzisa a averilor a fost eliminata si astfel proiectul de lege devine inutil si departe de cerintele U.E.

"Ma gandesc sa retrag proiectul cand acesta ajunge la Senat", a mai precizat Macovei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.