Pana la intrarea in Uniunea Europeana, baronii, baronetii si acolitii lor au avut timp sa se specializeze in fraudarea fondurilor europene acordate tarii noastre in cadrul unor programe ca PHARE, SAPARD, ISPA etc. S-a dezvoltat o adevarata retea piramidala cu ramificatii in ministere, prefecturi, consilii judetene si primarii. In baza acestei retele, tunurile care se dau sunt mari, iar autorii (de cele mai multe ori pioni) sunt greu de dovedit.

Jurnalul National prezinta in exclusivitate un document "de serviciu" al Departamentului pentru Lupta Antifrauda, din cadrul Guvernului, in care se creioneaza profilul gruparilor infractionale specializate in fraudarea fondurilor europene. Materialul in speta are rolul de a ajuta si avertiza institutiile statului sa contracareze atacurile la fondurile europene. Faptul ca o institutie guvernamentala recunoaste existenta unor astfel de grupari ar trebui sa fie un serios semnal de alarma pentru cei care "gestioneaza" fondurile europene, dar si pentru cei care ar trebui sa combata aceasta noua specie de "daunatori" (Politie, DNA). Mai mult, DLAF arata in analiza sa si metodele de fraudare pentru fiecare program in parte finantat de Uniunea Europeana. Un alt aspect interesant semnalat de DLAF este asocierea gruparilor romanesti cu unele venite din spatiul comunitar cu o vasta experienta in fraudarea fondurilor europene.

"OAMENI DIN UMBRA"

Daca fondurile alocate in baza Programului PHARE nu ar fi deturnate in conturile "smecherilor", ar putea fi utilizate cu folos pentru dezvoltarea IMM-urilor, a resurselor umane si pentru dezvoltarea institutionala. Modul de "operare" a acestor fonduri este unul complex. Departamentul pentru Lupta Antifrauda constata faptul ca "structura actionariatului agentilor economici implicati in nereguli si fraude este formata din persoane influente la nivel local si regional, cu conexiuni in mediul economic, politic si administrativ local, situatie ce determina favorizarea firmei respective in castigarea proiectului/licitatiilor si aparitia conflictului de interese".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.