Bucurestiul este acuzat de catre Amnesty International ca ar fi livrat arme de foc, in pofida embargoului

Arme provenind din Rusia, China, Grecia, SUA, Serbia, Romania si Bulgaria au fost descoperite in Congo in urma unui control efectuat in cadrul campaniei pentru controlul armamentului, campanie initiata de Amnesty International. Purtatorul de cuvant al Amnesty International pe probleme de control al armamentului, Brian Wood, a declarat ca aproape jumatate din armele de foc descoperite in Congo sunt chinezesti, dar exista si armament provenind din Balcani, mai precis din Romania, Serbia si Bulgaria.

Autoritatile de la Bucuresti neaga acuzatiile organizatiei si declara ca nu a mai fost aprobata o licenta de export de arme catre Congo inca din anul 2003. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe din Romania a precizat ca, inca din anul 2000, Romania nu a mai livrat armament in aceasta tara.

Autoritatile romane neaga acuzatiile si dau asigurari ca tara noastra respecta cu strictete embargourile privind transferurile de arme instituite prin Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, Pozitiile si Actiunile Comune ale Uniunii Europene, deciziile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Mai mult, ONU si-a inasprit in ultimii ani atitudinea fata de persoanele suspectate ca incalca embargourile de arme, inghetandu-le conturile si impunandu-le restrictii de calatorie.

Mai mult, oficialii de la Bucuresti dau asigurari ca in conditiile in care situatia din Republica Democratica Congo era marcata de tensiuni si confruntari militare, Romania a decis inca din anul 2000 sa nu mai livreze armament in aceasta tara. In anul 2003, Republica Democrata Congo a fost supusa embargoului de arme, dar a ingorat aceasta prevedere in timpul razboiului, care a provocat moartea a aproximativ patru milioane de persoane. Tehnica cea mai obisnuita pentru contrabanda cu arme este exportarea acestora in mod legal catre o tara terta, care le trimite ilegal in statul supus embargoului. Folosind subcontractori si companii aeriene de tip charter, cei care incalca embargoul creeaza o retea complicata de documente menita sa ascunda actiunile lor.
Rezolutii ONU

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 28 iulie 2003, Rezolutia 1493 prin care s-a decis, initial pentru 12 luni, ca toate statele sa se abtina de la furnizarea, vanzarea sau transferul direct sau indirect de arme si material conex si de la furnizarea oricarui tip de asistenta, consiliere sau pregatire cu caracter militar catre toate gruparile armate straine si congoleze, precum si catre militiile care operau in anumite teritorii din Congo. Rezolutia Consiliului de Securitate a fost reinnoita ulterior prin rezolutiile 1552 (2004), 1616 (2005) si 1698 la 31 iulie 2006.

Nu este prima data cand Romania se afla in vizorul Amnesty International. Organizatia a mai formulat, anul trecut, o acuzatie la adresa tarii noastre. La acel moment, reprezentantii Amnesty International faceau declaratii soc, conform carora, pe teritoriul mai multor state europene, printre care si Romania, ar fi existat inchisori ale CIA. Organizatia sustinea ca in perioada 2001-2005, mai multe avioane inchiriate de catre CIA au efectuat peste 800 de escale pe aeroporturile din Europa, pentru a transporta detinuti suspectati de terorism.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.