Dezvaluirile facute de Liviu Turcu privind presupusele legaturi ale lui Varujan Vosganian cu fosta Securitate nu sunt noi. si Monica Lovinescu, fosta voce de aur a "Europei Libere", a vorbit, in Jurnalul sau, despre un presupus "dosar Vosganian". Dosar care ar fi fost lansat pe piata, dupa alegerile din 96, de fostul sef al SRI, Virgil Magureanu.

Dezvaluirile Monicai Lovinescu nu sunt confirmate, insa, nici de Virgil Magureanu si nici de Zoe Petre, fostul consilier al lui Emil Constantinescu. Doar Ioan Talpes, fostul sef al SIE, spune ca Liviu Turcu ar trebui luat in seama, deoarece stie foarte multe lucruri. Monica Lovinescu este membru al Comisiei prezidentiale pentru cercetarea dictaturii comuniste, iar Varujan Vosganian este politicianul roman nominalizat de premierul Tariceanu pentru functia de comisar european.

Dezvaluirile Monicai Lovinescu

La pagina 241 din volumul trei al "Jurnalului" fostei mari voci a "Europei Libere", Monica Lovinescu, este prezentat un episod care ar fi avut loc la sfarsitul lui 1996, dupa ce CDR si Emil Constantinescu castigasera alegerile. Lovinescu prezinta jocurile de culise care aveau loc atunci. In carti se aflau si Radu Vasile, si Varujan Vosganian.

Primul, pentru postul de premier, al doilea, pentru functia de ministru. "Primele proiecte ale Conventiei au explodat din pricina dublei bombe aduse amabil, la domiciliu, de Magureanu: doua dosare. Primul, al lui Radu Vasile, ce urma sa fie numit prim-ministru (unii il considerau dinainte suspect, ajunsese straniu de repede dintr-un post in provincie intr-un altul la Bucuresti, iar sotia lui fusese secretara la Comitetul Central). Dosarul va fi suficient de incarcat pentru ca, in locul lui, sa fie numit azi spre seara primarul Bucurestiului, Ciorbea, gospodar cumsecade. (...) Al doilea, Vosganian, cel care crease o alternativa intelectuala ce-i reusise atat de putin incat o cedase dupa un an Conventiei, spre a dobandi un loc in parlament. Acum se pare ca pe cel de ministru in orice caz nu-l va mai avea", scrie Monica Lovinescu. Ea nu da alte detalii despre ce anume continea concret dosarul de securist al lui Vosganian.

Magureanu: "Nu imi aduc aminte daca s-a cerut un aviz"

Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, a declarat ieri pentru Adevarul ca nu confirma informatiile Monicai Lovinescu. "Nu m-am dus cu dosarele nicaieri, asa cum vad ca spune si Ivanciuc (n. red - Cornel Ivanciuc - seful Sectiei de investigatii de la "Academia Catavencu", care a colaborat cu Securitatea). La acea vreme, deoarece nu erau clare prevederile privind colaborarea cu Securitatea si se cerea un aviz de la SRI. Au fost insa destui dintre cei numiti care avusesera legaturi cu Securitatea. Eu acum nu pot decat sa infirm ceea ce se spune doamna Lovinescu". Intrebat daca stie daca in cazul Varujan Vosganian s-a cerut un astfel aviz, Magureanu a precizat: "Nu mai stiu daca s-a cerut sau nu. Nu imi aduc aminte acum".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.