In lipsa unei solicitari din partea Romaniei, Mohammad Munaf va fi predat de americani irakienilor pentru executarea pedepsei, indiferent care va fi aceasta. Surse judiciare irakiene dau ca foarte probabila moartea lui Abu Sahar, liderul celei de-a doua grupari care i-a tinut prizonieri pe jurnalistii romani, intr-o confruntare armata la Ramadi. Patru teroristi de-ai lui Sahar sunt si ei judecati in Irak.

Condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf, dispusa de justitia irakiana, si refuzul justitiei Statelor Unite ale Americii de a-si pastra propriul cetatean, par sa fi pecetluit soarta celui implicat in rapirea jurnalistilor romani din Bagdad. Munaf va fi predat pentru executarea sentintei, indiferent care va fi aceasta, in urma judecarii recursului impotriva pedepsei cu moartea prin spanzurare. TANANAM! Interesant este ca, zilele trecute, surse judiciare din Bagdad aratau ca raspunsul oficialitatilor americane in acest sens continea o referire si la Romania, stat a carui justitie este si ea interesata sa-l judece pe Munaf, pentru faptele comise impotriva cetatenilor romani, si sa-l audieze ca martor in dosarul sirianului Omar Hayssam.

Potrivit surselor citate, "referitor la Mohammad Munaf, la solicitarea guvernului irakian, autoritatile americane au afirmat ca in lipsa unei solicitari din partea autoritatilor romane, acesta le va fi predat pentru executarea pedepsei, indiferent care va fi aceea". Spunem interesant, deoarece autoritatile romane au tot spus ca au incercat sa-l obtina pe Munaf pentru a-l judeca si in Romania. Ca extradarea nu a putut fi ceruta americanilor, deoarece nu erau indeplinite "conditiile de regularitate internationala" ale unei asemenea solicitari. Cel putin aceasta a fost explicatia doamnei ministru de Justitie, Monica Macovei, pentru faptul ca a stopat inaintarea cererii de extradare catre SUA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.