Desemnarea lui Varujan Vosganian in functia de comisar european risca sa fie sortita de la inceput esecului. Domnul Vosganian s-a intalnit joi dimineata cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso fara nici un fel de publicitate si a plecat apoi de la Bruxelles fara a vorbi cu ziaristii. in schimb, dupa-amiaza, domnul Barroso a desemnat-o pe Meglena Kuneva, candidata din partea Bulgariei drept comisar european pentru protectia consumatorilor.

Nu e exclus ca domnul Vosganian, care e deja serios contestat de grupul socialist din Parlamentul European, sa fie inlocuit.

Varujan Vosganian a sosit miercuri seara la Bruxelles, s-a intalnit joi dimineata cu presedintele Comisiei Europene si a plecat imediat dupa pranz. O plecare descrisa de o sursa europeana drept intempestiva dupa o primire descrisa de alta sursa drept rezervata.

In schimb, Meglena Kuneva, care a venit la sediul Comisiei joi dupa amiaza, s-a fotografiat la sfarsit cu domnul Barroso. Acesta s-a declarat fericit s-o primeasca, si i-a acordat protofoliul pentru protectia consumatorilor, spunand ca doamna Kuneva are calitatile profesionale si politice, angajamentul personal si experienta necesara pentru a indeplini aceasta sarcina.

Distinctia e graitoare, chiar daca joi la pranz purtatorul de cuvant al Comisiei Johannes Laitenberger evita sa traga o concluzie. "Numirea comisarilor desemnati se face de acord comun intre statele respective, adica Bulgaria si Romania, pe de o parte, si presedintele Comisie, pe de alta", mi-a spus domnul Laitenberger. "Consultarile continua, nu s-au incheiat inca, asadar in acest moment presedintele nu va face nici un comentariu privind numele, portofoliile sau alte chestiuni legate de nominalizare."

"Presedintele va face comentarii in momentul in care isi va fi dat consimtamantul si nu mai devreme, dar cat mai curand posibil", a incheiat domnul Laitenberger.

Potrivit comisiei, comisarul roman ramane inca sa fie desemnat. Daca domnul Barroso nu si-a dat consimtamantul pana acum, comenta un inalt oficial european, inseamna ca fie il mai verifica pe Varujan Vosganian, fie e o problema.

Intr-un comunicat dat publicitatii joi dimineata, grupul socialist - al doilea ca marime din Parlamentul European - aprecia atitudinea europeana si implicarea politica a Meglenei Kuneva, avertizand in acelasi timp ca domnul Vosganian se poate astepta la audieri dure.

Socialistii nu disputa pregatirea profesionala a domnului Vosganian, dar ii reproseaza ca nu e cunoscut pe scena europeana, fiind in schimb cunoscut - potrivit declaratiei - ca s-ar ar afla foarte la dreapta spectrului politic si pe statele de plata ale unor mari magnati.

E un avertisment care e luat in serios de presedintele Comisiei Europene, dupa experienta umilitoare din 2004, cand parlamentarii socialisti, si nu numai ei, au amenintat ca nu-si vor da votul echipei sale.

Domnul Barroso a trebuit atunci sa cedeze si sa remanieze semnificativ comisia. "Acum", spune un diplomat european, "Barroso sufla si-n iaurt". in plus, el nu datoreaza nimic Romaniei sau guvernului de la Bucuresti, deci n-are motive sa se lupte pentru impunerea domnului Vosganian.

Dat fiind ca atat domnul Vosganian cat si doamna Kuneva fac parte din grupul liberal, domnul Barroso nu poate conta nici pe un sprijin prea ferm in Parlamentul European din partea celui mai mare grup, crestin-democratii, sau al unor grupuri mai mici, precum ecologistii.

Joi dupa-amiaza, Comisia Europeana subliniaza intr-un comunicat ca desi votul Parlamentului European nu e constrangator din punct de vedere legal, "din punct de vedere politic [...] e clar ca un vot negativ ar indica o lipsa de incredere in candidat si intr-un asemenea caz, presedintele Comisiei ar trebui sa ia serios in considerare opinia Parlamentului".

El i-ar putea cere comisarului demisia, i-ar putea schimba portofoliul sau retrage anumite indatoriri. Dar marja de manevra a domnului Barroso e redusa, pentru ca singurul portofoliu care pare sa fie in discutie e cel al culturii si multilingvismului.

Este posibil ca Romania sa propuna pe altcineva?

"Nimic nu e exclus", spune un oficial european din anturajul domnului Barroso. Asadar, ar putea reveni in discutie ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, si el liberal dar cunoscut si respectat pe plan european, sau chiar Anca Boagiu, ministrul integrarii, ceva mai putin cunoscuta dar care ar avea sprijinul conservatorilor europeni.

Pe acest fundal confuz, cateva lucruri sunt limpezi. Premierul finlandez Matti Vanhanen, care detine presedintia Uniunii, si domnul Barroso au cerut devansarea votului de investitura a comisiilor, programat de Parlamentul European la 4 ianuarie.Ei spun ca acesta n-ar fi legal pentru ca tratatul de aderare prevede ca ambele tari sa aiba comisari europeni la 1 ianuarie.

Liderii grupurilor parlamentare au decis acum ca audierile noilor comisari sa aiba loc la 27 noiembrie la Bruxelles, iar votul de investitura a fost reprogramat pentru 13 decembrie la Strasbourg.

Joi era in principiu data limita pentru numirea candidatilor. Deci, oricine va fi in cele din urma comisarul din partea Romaniei, Bucurestiul si-a inceput drumul in Europa cu stangul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.