Agentia Nationala de Integritate (ANI) controleaza declaratiile de avere si nu averea in sine, asa cum prevazuse initial guvernul, au stabilit, ieri, deputatii juristi care au reanalizat aceasta prevedere din legea de infiintare a ANI. Deputatii UDMR, PC, PSD si PRM din comisia juridica au votat o schimbare formala a articolului 1 potrivit careia ANI va controla declaratiile "privind averea dobandita in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor respective".

Desi deputatii PD si cei ai PNL s-au impotrivit, reprezentantii celorlalte partide au argumentat ca nu pot accepta ca ANI sa exercite un control asupra averilor pe motiv ca aceasta reglementare intra sub incidenta Legii 115/1996 privind controlul averilor demnitarilor. Deputatul liberal Ioan Timis a reafirmat ca sustine toate textele in varianta guvernului, iar deputatul democrat Daniel Buda a subliniat ca articolul in cauza "vizeaza chintesenta intregii legi". "Vrem o lege care sa faca controlul averilor sau o lege care sa controleze doar declaratiile de avere?", a intrebat Daniel Buda.

Deputatul PD Augustin Zegrean a intervenit si el: "Daca ne cereti sa ne reintoarcem in plen tot cu textul asta, ne pierdem vremea". In contradictie cu democratii si liberalii, deputatul UDMR Mate Andras Levente a precizat: "Plenul nu s-a exprimat inca pe aceste texte, deci putem merge tot cu aceasta varianta". Sustinerea pentru reprezentantul UDMR a venit din partea deputatului conservator Petru Calian. "PC este la guvernare alaturi de UDMR", a afirmat Petru Calian, sugerand ca impartaseste intocmai punctul de vedere exprimat de deputatul Mate Andras Levente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.