Solicitarea a fost sustinuta cu aplauze de cei aproape o suta de pagubiti prezenti in sala de judecata

Ioana Maria Vlas, singurul arestat in dosarul FNI, a cerut, ieri, inculparea in cauza a fostului infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vintu. Vlas a declarat in fata instantei ca cere Parchetului extinderea cercetarii, astfel incat "investitorii sa-si recupereze banii de la cel care i-a furat, nu de la ea sau de la ceilalti inculpati". Cererea lui Vlas a fost sustinuta cu aplauze de cei aproape o suta de pagubiti, prezenti la cel de-al doilea termen al rejudecarii dosarului FNI. Acestia au intrerupt de mai multe ori sedinta de judecata, contrariati de faptul ca, desi toata lumea era de acord cu cererea Mariei Vlas, controversatul judecator Mihai Rotaru, poreclit "Puiut", punea in discutie admisibilitatea cererii, si nu fondul acesteia. "Vlas a spus clar ca Vintu a furat banii de la FNI, de ce nu inchideti procesul?", au strigat intr-un suflet cei ramasi fara economiile de-o viata in urma mega-escrocheriei FNI.

Rejudecarea dosarului FNI - dovedit a fi, poate, cel mai complex al vremurilor postdecembriste - provoaca, cu fiecare termen, o stare de agitatie continua pe holurile Tribunalului Municipiului Bucuresti (TMB). Ieri, cel care a dat startul agitatiei a fost stefan Ionita - presedintele Asociatiei Investitorilor FNI si FNA (Fondul National de Acumulare). Acesta, printr-un "fluierat" scurt, a strans in jurul sau pe cei aproape o suta de pagubiti FNI si le-a explicat ca mai au doar o saptamana la dispozitie pentru a depune cereri de constituire de parti civile - fapt care a amplificat, o data in plus, teama investitorilor ca nu-si vor mai recupera economiile depuse la FNI, in situatia in care vor castiga procesul.

Vintu - profitorul de la FNI

Intrati in sala de judecata, investitorii au vazut in Ioana Maria Vlas omul care le tine partea. si asta pentru ca mama FNI a cerut sa-i fie acordat cuvantul si atunci a aruncat bomba: "Domnul Sorin Ovidiu Vintu a avut, din afacerea FNI, un profit personal de circa 929 miliarde de lei vechi", a sustinut Maria Vlas in fata instantei.

Desi atunci cand au vazut-o intrand in sala, investitorii prezenti au hulit-o, imediat dupa aceasta declaratie a ei, pagubitii au izbucnit in aplauze si mesaje de sustinere. "Asa e! Are dreptate!", se auzea dinspre grupul de oameni pana atunci incremeniti cu citatiile in mana. Constienta ca din calitatea sa de inculpat singurul lucru pe care il poate face e sa-si aduca vechii parteneri de afaceri in aceeasi boxa a acuzatilor, Maria Vlas a declarat ca SOV e singurul care a profitat de banii investitorilor.

Afacerea Cibela Group, dovada implicarii lui Vintu in FNI

Mama FNI a dezvaluit ca exista dovezi cu privire la implicarea lui Vintu in crearea si functionarea FNI. "Exista dovezi ferme, spre exemplu contractul cu Cibela, prin care Vintu a luat bani din Fond pe care i-a folosit pentru infiintarea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID)". Trebuie spus ca prin contractul mentionat de Vlas, SOV a dispus ca Cibela Group SRL sa primeasca, la data de 26.04.1999, un imprumut in valoare de cinci miliarde de lei vechi.

Asa cum a confirmat si Vlas, ieri, Vintu s-a angajat sa preia pe cont propriu intreaga datorie a Cibela Group SRL catre FNI, fapt pentru care a fost rasplatit cu 6,3 miliarde de lei vechi si 424.100 USD, fara sa acopere "gaura" provocata la FNI. Pozitia mamei FNI a fost sprijinita si de aparatorii celorlalti inculpati din dosar. Unul dintre avocati a declarat chiar ca "acest proces nu poate fi judecat fara marele absent". in replica, procurorul de sedinta a explicat ca ar trebui asteptate lamuririle Parchetului cu privire la dosarul privindu-l pe SOV, disjuns din FNI, dar vocile din sala au cerut arestarea controversatului afacerist.

Dosarul Camenco Petrovici, conexat cu dosarul-mama

In sedinta de ieri, instanta a hotarat conexarea dosarului care are legatura cu fostul director al CEC, Camenco Petrovici (n.r. - decedat intre timp), cu dosarul FNI, pentru a fi judecate impreuna. De asemenea, tot ieri s-a incercat planificarea procesului in asa fel incat sa nu mai apara greseli de procedura care sa duca la reluarea judecarii. Trebuie spus ca, pana acum, nu s-au constituit parti civile decat jumatate din cei care sunt inregistrati in statistici, ceea ce duce la ingreunarea desfasurarii procesului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.