Aglomeratie. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si directorul Administratiei Penitenciarelor, Alexandru Serban, considera benefic proiectul de lege privind gratierea persoanelor cu pedepse mai mici de cinci ani si care sunt la prima abatere

Motivul: supraaglomerarea din penitenciare. Astfel, ar putea fi eliberati opt mii de detinuti din toata tara.
Surse judiciare ne-au declarat ca seful penitenciarelor, magistratul Alexandru Serban, s-a intalnit, ieri, cu ministrul Justitiei, Monica Macovei pentru a discuta proiectul de lege privind gratierea persoanelor care sunt la prima abatere si care au pedepse mai mici de cinci ani. Astfel, seful ANP ne-a declarat ca acest proiect "este binevenit pentru Administratie, in conditiile in care exista supraaglomerare in inchisori". In acest moment, in tara sunt peste 36 de mii de persoane incarcerate, iar o data cu gratierea ar putea fi eliberati aproximativ 8 mii de puscariasi.

Bratari electronice in loc de arest preventiv

Pe de alta parte, senatorii Comisiei juridice au votat, ieri, un text al proiectului Codului de Procedura Penala, prin care inculpatii care nu au voie sa paraseasca localitatea pot sa evite arestul preventiv. Aceasta daca vor purta bratari electronice de supraveghere. Potrivit textului amendat de Senat, organul judiciar care a impus inculpatului restrictia de a parasi localitatea ii poate impune acestuia sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, care ar urma sa fie controlat de MAI.

Mai mult, respectivii inculpati sau invinuiti vor avea restrictii: sa nu se duca la anumite spectacole sportive ori culturale, sa nu conduca niciun vehicul sau "anumite vehicule stabilite", sau sa nu-si exercite profesia. "E corect sa imi bage cipsul ala in ureche sau sa imi puna bratara pe mana si sa nu mai merg la spectacole?", s-a intrebat retoric senatorul PRM, Valentin Dinescu. Pesedistul Doru Ioan Taracila s-a pronuntat si el impotriva noii prevederi, suparat ca un inculpat nu mai poate sa conduca nici macar "o teleaga cu magar sau o bicicleta".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.