IPJ Mures a cumparat la finele anului trecut casa in care pana in vara lui 2005 isi desfasurase activitatea Politia Rutiera Mures. Contravaloarea cladirii a fost mult peste pretul pietei, potrivit agentilor imobiliari din zona, insa pentru ca imobilul apartinea familiei Musca, respectiv sotului Monei Musca si surorilor acestuia, statul a platit imediat, vanzatorii fiind sprijiniti de seful IPJ Mures, comisarul-sef Ioan Nicolae Cabulea, adus de liberali de la Alba Iulia in fruntea politiei muresene parca anume pentru aceasta tranzactie.

Desi a fost cumparat acum aproape un an, imobilul pentru care s-au platit circa 300.000 de euro sta in continuare nefolosit. Lucrarile de renovare a acestuia necesita inca patru miliarde de lei, bani care vor fi alocati de MAI si CJ Mures. La un calcul simplu, cu aceasta suma MAI ar fi putut construi un adevarat palat care sa adaposteasca intreaga politie din judetul Mures, intr-o zona cu acces atat pentru public, cat si pentru masinile de interventie ale oamenilor legii.

Cladirea care adapostea sediul Politiei Rutiere Mures a fost retrocedata anul trecut sotului Monei Musca, Gavril, si surorilor acestuia, Irina Nisipeanu si Clara Georgescu, in calitate de fosti proprietari. Imediat dupa ce au primit sentinta, cei trei au anuntat ca intentioneaza sa isi vanda mostenirea, desi pe parcursul procesului pana si Mona Musca afirmase ca imobilul cu pricina are o valoare sentimentala pentru familia sa, refuzand oferta initiala a MAI care s-a aratat dispus sa rascumpere cladirea. Potrivit anumitor surse, negocierile demarate anul trecut au fost pe bunul plac al familiei sotului Monei Musca dupa ce la carma IPJ Mures a venit comisarul-sef Ioan Nicolae Cabulea, adus, intamplator sau nu, cu sprijin liberal de la Alba Iulia, in detrimentul ofiterilor mureseni care se bateau pentru acest post si ale caror dosare erau mai curate la acea data decat cel al lui Cabulea.

Mai mult, se pare ca evaluarea imobilului a fost refacuta succesiv, expertul imobiliar angajat fiind amenintat, potrivit anumitor surse, cu dosar penal daca evaluarea nu va fi asa cum o vor vanzatorii, acestia cerand oricum, pentru casa de piatra cu sase camere si terenul aferent in suprafata de circa 830 mp, nici mai mult, nici mai putin de 375.000 de euro.

Comisarul Cabulea a incercat o perioada sa tina sub tacere existenta negocierilor, insa in momentul in care s-a aflat despre acest lucru a cautat sa gaseasca tot felul de explicatii care sa justifice viitoarea achizitionare a imobilului. Mai mult, Cabulea sustine si acum ca pretul final, care este cu circa 75.000 de euro mai mic decat cel initial, este unul foarte bun, care a scapat IPJ Mures de anumite probleme.

Astfel, el afirma ca IPJ Mures trebuia sa cumpere cu orice chip cladirea, deoarece prin curtea acesteia este o a doua cale de acces rutier spre sediul IPJ Mures. Sustinerea lui e dublata insa si de faptul ca prima cale de acces trece prin fata casei ministrului UDMR Borbely Laszlo, traficul rutier prea bogat deranjand si familia acestuia. In aceste conditii, IPJ Mures a convins, daca mai era nevoie, sau a acoperit cu justificari tranzactia perfectata de MAI si familia Musca. Imobilul, desi era, potrivit lui Cabulea, atat de necesar unei politii in continua restructurare, sta nefolosit deja de aproape un an.

Cu banii platiti familiei Musca, MAI putea construi un palat pentru Politia Mures

Contravaloarea casei de piatra si a terenului aferent, adica circa 300.000 de euro, potrivit anumitor surse, sau 270.000 de euro, dupa cum spune seful IPJ Mures, comisarul-sef Ioan Nicolae Cabulea, este considerata mult peste pretul pietei de catre agentii imobiliari din oras. Acestia spun ca, in doar cateva luni, cu o asemenea suma poti ridica, intr-o zona buna, cu acces pentru public si masini, un imobil mult mai mare si modern.

Asta cu atat mai mult cu cat pentru reamenajarea casei, care ar urma sa adaposteasca Serviciul Cazier, un birou de primire a publicului si unul de consultanta pentru victime, seful IPJ Mures spune ca are nevoie de inca patru miliarde de lei vechi, din care pana acum a primit doua miliarde de lei de la MAI si un miliard de lei vechi de la CJ Mures, de unde se mai asteapta si restul sumei.

Aceiasi agenti imobiliari spun ca, cu 15 miliarde de lei de care a dispus IPJ Mures, la care ar fi putut adauga suma obtinuta dintr-o eventuala vanzare a actualului sediu al politiei judetene, nu s-ar fi putut construi sediul, ci s-ar fi putut imbunatati si dotarea structurilor politienesti din judetul Mures, fapt ce demonstreaza, o data in plus, daca mai era nevoie, ca IPJ Mures si MAI au fost "cuparatorul sigur" pe care il dorea familia Musca. Adrian Giurgea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.