Mittal Steel si Petrom nu si-au depus rapoartele de securitate
Rafinarii, fabrici de chimicale sau din domeniul metalurgic, in total 150 de instalatii industriale prezinta risc crescut de a provoca pagube uriase in cazul unui accident ecologic in Romania. Ultimul accident major s-a petrecut in anul 2000 la minele care foloseau cianuri, langa Baia Mare. Multe dintre firmele cu risc ecologic nu si-au depus rapoartele de securitate, desi termenul a expirat de aproape doua luni de zile. In total, in Romania sunt 310 instalatii care prezinta un pericol ecologic important. Majoritatea se afla in judetele din Moldova.

"Pentru a functiona, aceste firme au nevoie de o autorizatie speciala si trebuie sa elaboreze un raport de securitate. Acest lucru nu inseamna ca exista un risc iminent de producere a unui accident, ci faptul ca riscul pentru zona unde se produce accidentul este major", a declarat Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului. In urma controalelor efectuate de Garda de Mediu de la inceputul anului, au fost date 41 de amenzi, in valoare de 7,3 miliarde de lei. "Amenzile variaza intre 200 si un miliard de lei. Printre firmele care au primit amenda maxima se numara Mittal Steel si Petrom", a declarat Silvian Ionescu, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.