Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la deschiderea celei de-a III-a conferinte a comisiilor parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii si de securitate din tarile Uniunii Europene desfasurate le Bucuresti, ca UE va trebui sa isi creeze propria comunitate de informatii, prin intermediul careia statele membre sa furnizeze date legate de riscurile asimetrice. "In timp, UE va trebui sa isi creeze propria comunitate de informatii, in care statele membre sa furnizeze date legate de amenintarile, de riscurile asimetrice", a afirmat ieri seful statului.

In acest sens, Basescu a dat ca exemplu Comunitatea Nationala de Informatii (CNI) din Romania, creata tot din considerente de sinteza, datorita volumului mare de date venite din partea serviciilor si care, cu greu, puteau fi centralizate pentru factorii decidenti.

"Noi am creat CNI, un grup de analiza aflat in subordinea CSAT, pentru a sintetiza informatiile intr-un document care sa fie distribuit factorilor decidenti", a explicat presedintele Basescu, adaugand ca, in momentul de fata, informatia circula dificil si doar in baze bilaterale intre serviciile de informatii din Europa. "Noi credem ca la nivelul UE trebuie creata o comunitate de informatii, in mod deosebit pentru transferul rapid si analiza centralizata a informatiilor legate de terorism, de traficul de stupefiante, de fiinte umane si de armament", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, chiar daca servicile secrete nu pot deveni o structura "total transparenta", totusi ele trebuie sa gaseasca "o formula adecvata" prin care sa se realizeze comunicare dintre acestea si cetateni. "Nu putem face din servicii o structura de tipul Ministerul Culturii, in care sa ducem piesele pe scena si sa le jucam. Serviciile de informatii au nivelul lor de discretie pentru a nu-si compromite operatiunile.

Totusi, trebuie sa existe o formula prin care comunicarea cu publicul sa aiba un nivel care sa dea incredere populatiei", a precizat Basescu, mentionand totodata ca, dupa parerea sa, nu va fi suficient doar un control parlamentar consistent asupra acestor structuri de informatii, "ci va fi nevoie si de gasirea formulelor de comunicare prin care serviciile sa creeze cetatenilor sentimentul ca lucreaza pentru ei".

Presedintele Traian Basescu a mai afirmat ca serviciile de informatii romanesti au reusit sa se integreze in structurile euro-atlantice cu cativa ani inaintea tarii. Seful statului a subliniat ca procesul de tranzitie de la sistemul comunist catre unul democratic a avut un impact deosebit si asupra structurilor de securitate nationala. Legislatia trebuie sa prevada in mod clar obligatia pastrarii secretelor operationale ale serviciilor de informatii de catre membrii comisiilor parlamentare pentru controlul activitatii acestora, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca, in mod categoric, in prezent, nu exista nici o amenintare militara certa la adresa teritoriului Romaniei, ci doar situatiile conflictuale de la frontiere - Balcanii de Vest, conflictul inghetat din Transnistria - care sunt amenintari indirecte. "Daca riscurile militare sunt reduse, amenintarile asimetrice sunt o realitate profunda, nu numai a regiunii in care ne aflam. Amenintarile, riscurile asimetrice - terorismul international, traficul de droguri, traficul ilegal de armament si traficul ilegal de persoane - sunt o amenintare directa la teritoriul si la populatia Romaniei", a spus Basescu, in cadrul unei conferinte europene privind controlul parlamentar al serviciilor secrete.

In slujba cetatenilor

In acest context, vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (PE), Stavros Lambrinidis, a declarat ieri ca, intr-o societate democratica, una din regulile principale este legata de faptul ca cetatenii sunt aceia care "observa, judeca si controleaza serviciile secrete, si nu invers". Potrivit oficialului european, tehnologiile au evoluat suficient de mult astfel incat sa permita oricarui serviciu secret sa asculte orice convorbire sau sa monitorizeze vizual orice persoana. "Intrebarea este: putem renunta la viata noastra privata pentru a prinde cativa indivizi?", s-a intrebat Lambrinidis.

La randul sau, presedintele Comisiei parlamentare pentru serviciile de informatii din Parlamentul italian, Claudio Scajola, a afirmat ca principalul scop al intalnirilor intre reprezentantii comisiilor de control al serviciilor secrete este "relansarea procesului de integrare europeana intr-un sector strategic si debutul unor activitati parlamentare europene in noul context creat de momentul 11 septembrie. In opinia lui Scajola, "Europa trebuie sa atinga un nivel adecvat de coeziune", in conditiile absentei unui "sistem eficace" de coordonare a activitatii serviciilor secrete la nivel european. La eveniment au mai participat, din partea Romaniei, sefii SRI si SIE, George Maior, respectiv Claudiu Saftoiu, presedintii Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI si SIE, Radu Stroe, respectiv Romeo Raicu, vicepresedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, senatorul PNL Norica Nicolai.

Saftoiu: Comisia de control, "barometru de sensibilitate"

Comisia parlamentara de control a unui serviciu secret trebuie sa fie "un barometru de sensibilitate" al opiniei publice care, de asemenea, trebuie sa intareasca increderea cetateanului ca acesta nu va fi victima vreunui abuz, a apreciat, ieri, noul director al SIE, Claudiu Saftoiu, in cadrul lucrarilor Conferintei Comisiilor Parlamentare pentru controlul activitatii Serviciilor de Informatii si Securitate din cadrul Uniunii Europene. Increderea opiniei publice este esentiala, intrucat in Romania serviciile de informatii au avut o faima destul de proasta, in 16 ani ele reusind cu greu sa-si formeze o "identitate onorabila", a mai spus directorul SIE. Pe de alta parte, acesta a pledat pentru secretizarea discutiilor intre SIE si comisia de control a acestui serviciu. "Secretizarea lucrarilor este primul deziderat pe care trebuie sa ni-l propunem, pentru ca altfel neincrederea in seriozitatea institutiilor noastre va creste", a avertizat Claudiu Saftoiu, care a adaugat ca institutia Parlamentului trebuie sa fie obligata sa respecte in totalitate legalitatea in ceea ce priveste informatiile clasificate.

Noul director al SIE a reiterat ca este un adept al controlului civil asupra "structurilor traditional inchise" cum sunt serviciile secrete. "Este un element pe care il voi avea constant in vedere, pentru ca SIE se afla intr-o faza avansata de transformare intr-un serviciu demilitarizat", in cadrul caruia lucratorii acestuia vor deveni functionari publici cu statut special, a adaugat Saftoiu. El a mai spus ca, prin natura functiei de consilier prezidential pe care a detinut-o, a fost adeseori in legatura cu reprezentanti ai serviciilor de informatii. "Am constatat atunci cat de greu este ca serviciile sa se deschida", a precizat Saftoiu. "Noul pachet de legi privind siguranta nationala este rezultatul necesitatii existentei unei noi culturi de securitate, care poate fi creata impreuna cu legislativul", a conchis directorul SIE.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.