"Mineritul se practica in zona de aproximativ 2000 de ani, fiind singura sursa de existenta a locuitorilor. (...) Ca alternativa la acest proiect (n.red. - proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana) ar fi dezvoltarea agroturismului, dar asta ar presupune, pe langa o sustinere financiara, si implicarea autoritatilor statului." Acestea sunt doar o parte din concluziile prefigurate de o comisie formata din 17 deputati ce au incercat sa constate "pe teren" impactul pe care l-ar avea demararea proiectului minier promovat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Expeditia celor 17 deputati a durat numai doua zile, timp suficient insa ca acestia sa se intalneasca cu reprezentanti ai companiei RMGC, dar si ai organizatiilor neguvernamentale ce se impotrivesc proiectului. Deputatii au anuntat ca in maxim o luna vor inainta Ministerului Mediului un raport in care vor fi cuprinse o serie de observatii legate de proiectul minier. Pana acum insa la suprafata au iesit mai mult nemultumirile vizavi de conceptia pe care o au romanii despre investitia canadienilor. "Suntem obligati sa facem toate demersurile pentru a limita tendinta de impotrivire a romanilor", a declarat Fenechiu, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, referindu-se la reactiile negative exprimate de forumistii site-ului www.cdep.ro. Pe de alta parte, Mircea Sandulescu, reprezentant al Academiei Romane, critica avantul celor care s-au declarat sustinatori ai proiectului si considera gresita pozitia celor care s-au exprimat in favoarea exploatarii pentru ca astfel s-ar rezolva problema fortei de munca in zona.

"Studiul ar putea fi declarat nul"

Atilla Korodi, secretar de stat in Ministerul Mediului, nu stia nimic de initiativa parlamentarilor "ecologisti", insa ne-a declarat ca studiul se afla in etapa dezbaterilor publice, iar daca se va demonstra ca s-au incalcat legile in vigoare, acesta ar putea fi declarat nul, iar procedura de autorizare a proiectului, suspendata. "Abia anul viitor se va intruni comisia coordonata de Ministerul Mediului pentru a acorda un raspuns in ce priveste proiectul Rosia Montana, deoarece, compania care a realizat studiul de impact, trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor adresate de cei interesati", a mai spus Korodi.

Parlamentarii pregatesc modificari legislative pentru proiectele miniere

Intamplator sau nu, vizita deputatilor in zona Rosia Montana a fost urmata de un anunt din partea fostului ministru al mediului, deputatul Petru Lificiu, care doreste ca proiectele miniere de anvergura - de genul celui de la Rosia Montana - sa fie aprobate de legislativ prin vot al parlamentarilor, si nu de executiv, asa cum prevede legea actuala. Initiativa acestuia, sustinuta totodata de membrii Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, se vrea a fi o "degrevare" a executivului de o sarcina dificila. "Cred ca pe orice ministru il doare mana sa semneze un astfel de document (n.r. - avizul de mediu). Responsabilitatea unei asemenea decizii este foarte mare, asa ca ar fi corect sa se ia decizia in parlament", a declarat, la randul sau, Relu Fenechiu.

Procedura actuala de autorizare a unor investitii de talia celei de la Rosia Montana prevede ca proiectul sa fie supus dezbaterii publice si apoi dezbatut intr-un Comitet de Analiza Tehnica (CAT), o comisie interministeriala care este, practic, decidentul intr-o astfel de speta. Decizia comitetului este, ulterior, asumata de executiv printr-un act normativ.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.