La scurt timp dupa ce, intr-un raport asupra Romaniei, FMI avertiza autoritatile de la Bucuresti in privinta expansiunii deficitelor, organismul international revine cu remarci privind dezechilibrele economice. Sursa ingrijorarilor: bugetul pe 2007.

Potrivit Fondului, primul buget "european" al Romaniei va conduce la accentuarea dezechilibrelor macroeconomice. "Avand in vedere cresterea economica peste potential, un deficit de 2,5% din Produsul Intern Brut implica o relaxare semnificativa a politicii fiscale.

Aceasta lipsa de coordonare cu politica monetara nu poate, in mod credibil, sa reduca ratele inflatiei si dobanzii", se arata intr-un aide-memoire al FMI. Proiectul de buget pentru 2007, aprobat recent de Guvern, este construit pe un deficit bugetar de 2,8% din PIB, din care 0,4% reprezinta cofinantarea proiectelor europene.

Din nou cheltuielile salariale

In stilul deja consacrat, Fondul Monetar International atentioneaza Guvernul asupra pericolului pe care majorarile salariale il reprezinta pentru procesul de dezinflatie. Potrivit economistilor Fondului, cheltuielile salariale au fost subestimate din nou, intrucat bugetul nu include alocari de fonduri pentru majorarile salariale aferente anului viitor.

Mai mult decat atat, in ciuda estimarilor oficiale, FMI sugereaza ca inflatia in 2007 ar putea depasi 10%. "Pentru anul viitor, sunt programate doua majorari salariale, in pofida tintei de inflatie de sub 10%", se spune in aide-memoire.

Buget indraznet

Avand in vedere cresterea cheltuielilor cu 0,25% in 2006 si 2007, exista riscul deteriorarii calitatii si eficientei cheltuielilor publice, mentioneaza FMI. "Fondul are indoieli referitoare la posibilitatea Guvernului de a cheltui sumele prognozate (6,6% din PIB, comparativ cu 2,6% in 2005 si nivelul anticipat de 4,1% in 2006)", se arata in document.
Bugetul aprobat de Guvern stabileste la 6,6% din PIB nivelul cheltuielilor alocate pentru investitii. Analistii mai atrag atentia ca anul viitor fondurile neutilizate pentru investitii ar putea fi orientate catre cheltuieli curente.

"Fondul indeamna autoritatile ca bugetul pentru 2007 sa se bazeze pe reducerea dezechilibrelor macroeconomice. Un astfel de buget ar trebui sa fie orientat catre consolidarea fiscala, bazata pe intarirea bazei de venituri si, in acelasi timp, sa pastreze transparenta in ceea ce priveste intentiile referitoare la cheltuielile din diferite domenii, precum cele salariale", se spune in document.

Vor buget echilibrat

Potrivit FMI, un buget aproximativ echilibrat va ajuta la mentinerea sub control a inflatiei si a deficitului de cont curent si, in acelasi timp, va contribui la reducerea presiunilor asupra politicii monetare si la sustenabilitatea perspectivelor de crestere economica. Totodata, analistii mai noteaza ca este nevoie de o consolidare permanenta a veniturilor bugetare si de imbunatatirea managementului fiscal. "Este nevoie de resurse suplimentare pentru infrastructura, pentru nevoile generate de reducerea contributiilor sociale, pentru acoperirea contributiilor la bugetul Uniunii Europene si pentru cofinantarea proiectelor UE", arata economistii Fondului. In ceea ce priveste administrarea fiscala, FMI indeamna autoritatile sa consolideze managementul cheltuielilor de capital, sa imbunatateasca absorbtia fondurilor europene, sa evite rectificari bugetare frecvente si sa creeze un program fiscal pe termen mediu.

Deficitul de cont: doua procente peste estimarea oficiala

Deficitul de cont curent al balantei de plati ar putea ajunge la 9,3 miliarde euro, in 2007, ceea ce reprezinta 8,6 la suta din Produsul Intern Brut, in special ca urmare a majorarii deficitului comercial, se arata in Raportul privind situatia macroeconomica pentru 2007, emis de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit Fondului Monetar insa, in contextul unui deficit bugetar de 2,5%, balanta contului curent ar putea inregistra un deficit de 10,5% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.