Pentru un salariu mult mai mare decit in Romania, tinerii IT-isti, inginerii sau medicii isi pot gasi destul de usor un loc de munca in Germania, Anglia sau chiar in SUA. Cererea de forta de munca pe aceste piete este in continua crestere

Ca si in Romania, pe seama dezvoltarii anumitor sectoare economice, piata fortei de munca din statele membre ale Uniunii Europene si nu numai acuza o acuta lipsa de personal supracalificat. Mai exista si situatia in care companiile tind sa-si reduca cheltuielile cu angajatii, beneficiind in schimb de serviciile unor angajati foarte buni. Solutia in astfel de cazuri este angajarea unor persoane din statele in care costul fortei de munca este mult mai redus, cum este si cazul Romaniei.

De la an la an, numarul celor care isi gasesc un serviciu in afara granitelor este in crestere. Din datele Departamentului de Munca in Strainatate (DMS), din totalul de 69.774 persoane inregistrate in banca de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, 1.543 figureaza cu studii superioare, dintre care 509 persoane au obtinut un contract de munca in strainatate. Mentionam ca aceste cifre sint doar cele consemnate la nivelul intregii baze de date a OMFM in care sint inregistrati solicitantii de locuri de munca.

Joburi pentru romani

Specialistii in IT, inginerii si cadrele medicale sint, potrivit reprezentantilor agentiilor de recrutare, cei mai cautati in strainatate. "Cele mai frecvente joburi sint in industria de IT. Este vorba de cele mai multe ori despre acele posturi care presupun dezvoltarea de aplicatii, programare web si administrare. Pe locul secund sint inginerii. Cel mai frecvent se cauta ingineri mecanici. Este vorba de obicei de absolventii facultatilor de electrotehnica. Inginerii constructori sint de asemenea foarte cautati. La fel de multe sint si ofertele pentru romanii care au cunostinte medicale si care se pot angaja in sistemul sanitar: medici, asistente sau tehnicieni", ne-a declarat Rudolf Fedorovici, consultant la Advice Human Resources. "In Germania, spre exemplu, trebuie sa se indeplineasca acquisul comunitar in ceea ce priveste numarul de medici raportat la numarul populatiei. De aceea se cauta foarte multi pediatri, neurologi, chirurgi. Totodata, sint cereri mari din zona producatorilor auto", sustine si Ana Ber, consultant in cadrul agentiei de resurse umane P&P.

Potrivit acesteia, de cele mai multe ori medicii care pleaca in strainatate sint rezidenti. "Italia, Belgia, Franta, Cipru sint tarile europene din care vin cel mai adesea oferte de joburi pentru romani. In afara spatiului european, Emiratele Arabe Unite, Yemen si Canada se afla in topul tarilor care par a aprecia forta de munca din Romania", ne-a declarat Sorin Tudor, director de comunicare la NetBridge. "Din meseriile pe care le raporteaza agentii de ocupare la Inspectia Muncii se regasesc: medici (o persoana in 2005 si 5 persoane in anul 2006), economisti (79 in 2005, 3 in 2006), ingineri (125 in 2005, 74 in 2006) si un psiholog (in 2006)", sustine si Irina Persa, director DMS.

Tari primitoare

In general, fiecare tara are deficit de forta de munca pe anumite sectoare de activitate. Astfel, in vreme ce de ingineri au nevoie tarile care se afla intr-un proces de reconstructie sau care au companii ce lucrasera pentru alte tari, de specialisti in IT este nevoie in zonele care se dezvolta foarte rapid. Se cauta romani pe IT in statele cu industrii avansate in care se dezvolta diverse programe, cum sint de exemplu Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franta sau chiar Israel, Australia sau Noua Zeelanda. Este nevoie de ingineri in Spania, Italia, Germania sau Israel. Apoi mai sint firmele britanice care angajeaza oameni pentru a lucra in statele din fosta Iugoslavie. In aceste cazuri se cauta cu preponderenta ingineri mecanici, iar functiile sint de cele mai multe ori de Project Manager. De asemenea, medicii isi pot gasi usor de lucru in tarile arabe, dar si in Franta sau Italia.

Salarii peste Romania

Pe seama faptului ca in Romania salariul mediu este cu mult sub cel al statelor europene, romanii sint perceputi ca low cost. Astfel, de cele mai multe ori, angajatii romani ai unor companii straine sint platiti cu mai putin decit localnicii care au aceeasi pozitie. Pentru un roman insa, un salariu de citeva mii sau chiar zeci de mii de euro pe luna este o suma destul de mare, acesta fiind si unul dintre principalele motive pentru care tot mai multi romani aleg sa lucreze peste granite. Mai ales ca aceia care lucreaza in strainatate primesc pe linga salariul de baza si alte beneficii precum asigurari de sanatate sau de viata, de cele mai multe ori li se ofera o locuinta de serviciu si chiar calatorii pentru familiile care doresc sa vina in vizita in tara unde lucreaza unul dintre membri.

"Rar se intimpla ca firme din strainatate sa angajeze un roman pentru faptul ca este un foarte bun profesionist si sa-l plateasca cu acelasi salariu ca pe o persoana originara din acea tara. Doar cei care traiesc de ceva vreme in strainatate obtin de obicei salarii egale cu ale localnicilor", mai spune reprezentantul Advice. Potrivit acestuia, un manager roman cistiga anual in Anglia, spre exemplu, intre 25.000 si 40.000 de lire sterline pe an. "Cel mai bine platiti sint inginerii constructori, dar aceasta si pentru faptul ca lucreaza in conditii foarte grele in tari precum Kazahstanul, desi sint angajati de firme din Europa", mai spune Fedorovici.

"In medie, pachetul salarial este situat in zona 1.000-2.000 de euro pentru tarile europene si 500-1.500 de dolari pentru Emiratele Arabe Unite si Yemen", sustine si Sorin Tudor, director de comunicare la NetBridge. "In IT, pachetele minime pornesc de la 5.000 de euro la care se adauga beneficiile asigurate expatilor: locuinta, uneori un pachet de beneficii pentru sotie sau copii. Sint insa beneficii mai mici decit cele ale strainilor care vin sa lucreze in Romania", mai spune Ber. Salariile medicilor rezidenti, potrivit lui Ber, pornesc in Germania, de exemplu, de la 1.800 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.