Din avion, Clujul se vede ase, micut, no. Ase micut ca terenurile devin niste peticute colorate, cladirile numa’ niste cubulete, ase, iara oamenii numa’ niste jetoane portocalii. No, mai mare dragu’ sa te joci cu ele. Atita ca, din avion, nu poti sa muti tu peticutele de colo dincolea, nici sa pui cubulet linga cubulet sau sa marchezi teritoriul cu jetoane. No, s-apai daca stai tata ziua in avion, cum sta Boc, ai nevoie sa faca altcineva pentru tine treaba asta. Deocamdata, s-au bagat viceprimarul Boros Janos, arhitectul Clujului, Adrian Iancu si Mircea Mihestean, directorul oficiului local al Agentiei Nationale pentru |ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Si pentru ca era nevoie de cineva sa tina scorul, a intrat in joc si Directia Nationala Anticoruptie, pe numele ei mic DNA. Stop joc, sa vedem dosarele.

Viceprimarul Boros a pus cruce romano-catolica patrimoniului Primariei

Pe primul dosar sta o cruce mare, impunatoare. Pentru ca ungurii din Cluj sint oameni dusi la biserica, nu ca altii. Cei mai multi din ei sint dusi la biserica romano-catolica. Care nu stim ce fel de usa are, dar stim ca nu se identifica deloc cu viceprimarul UDMR-ist de Cluj Boros Janos. Cel putin din punctul de vedere al DNA. Boros a semnat ca primarul (pai, nu v-am zis la inceput ca Boc e mai mult pe avion, inspre si dinspre Bucuresti?) un document fara aprobarea Consiliului Local, prin care o cladire de locuit a fost retrocedata Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Localizata la adresa Iuliu Maniu nr. 1-3 din Cluj, cladirea adaposteste chiriasi care stateau destul de linistiti.

Calmi ca niste ardeleni stateau, din moment ce, in 1999, o alta cerere de retrocedare a cladirii, depusa de aceeasi arhiepiscopie, fusese respinsa. Chiar de instanta, care decisese, definitiv, ca imobilul de pe Iuliu Maniu 1-3 nu putea fi retrocedat, acesta fiind, de fapt, donat statului roman, in anii ’50. De unde a ajuns in posesia Primariei Cluj a aceluiasi Boc, care s-a aliat cu ungurul pina trece Alianta. Presat de chiriasii presati la rindul lor de Arhiepiscopia Romano-Catolica sa se lepede de taina chiriei si sa se marturiseasca in alta parte, Emil Boc a recunoscut ca retrocedarea cladirii, decisa numai prin semnatura viceprimarului Boros Janos, nu este tocmai legala.

Ca sa produca efecte, pocainta primarului PD ar fi trebuit sa fie insotita si de semnarea unui document prin care juristii Primariei Cluj sint delegati sa conteste in instanta retrocedarea cladirii catre Arhiepiscopia Romano-Catolica. |nsa (nu ne place sa ne repetam, dar asta e, Boc nu poate semna hirtii din avion) primarul nu a facut asta, asa ca imobilul a ramas tot al romano-catolicilor. Pina la reglementarea juridica a chestiunii, slujbele se vor tine la DNA si viceprimarul Boros Janos are rezervat un loc in fata, linga altarul cu tablele legii.

Atentat arhitectorist la Cluj: blocurile au intrat in avioane!

Pe al doilea dosar DNA este, va vine sau nu sa credeti, tot o cruce. De data asta, nu e una de biserica, ci una de mormint. E vorba de mormintul aeroportului din Cluj. Care, dupa ce va prinde aripi de inger, si le va folosi sa zboare, la propriu, pina la Luna, localitate de linga Cluj. Ei bine, de iminenta mortii aeroportului este responsabil arhitectul-sef din Primaria lui Boc, Adrian Iancu. Acesta a eliberat aproximativ un vraf de autorizatii de constructii unor stabi imobiliari locali, in jurul aeroportului, desi e clar ca legile pe care nu le respecta nimeni in Romania ca in jurul unui astfel de obiectiv strategic nu poti construi.

Astfel, mai de demult ceruta si chiar preconizata extindere a aeroportului in actuala lui locatie nu mai poate avea loc. Cum, insa, Boc are mare nevoie de o pista de decolare si aterizare, aeroportul se va muta la Luna. Jocurile sint deja facute, iar pentru asta si-au dat acordul si Air-boc, dar si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. Pe linga asta, DNA a mai descoperit o pista. Si anume, una de vreo 200 de hectare. Pe care nu vor ateriza avioane, ci blocuri. De locuit. Pista de care vorbim acum i-a fost facuta cadou lui Arpad Paszkany, partener al barosanului imobiliar de Bucuresti Puiu Popovici si patron al echipei de fotbal CFR Cluj, de catre Boc, in cadrul unui parteneriat public-privat.

Proiectul lui Paszkany se cheama, in stil utecist, "Cartierul Tineretului" si, tocmai pentru ca e inca tinar, ii va veni si lui vremea sa imbatrineasca. Si unde va sa se intimple asta daca nu pe terenul lasat liber de aeroportul care, cum spuneam mai sus, va muri unde este acum, dar va invia la Luna? Haideti, ca se lipeste la fix si, cu ocazia asta, scapa si Boc de procesele pe care se pregatea Paszkany sa i le intenteze dupa ce a pierdut un spatiu ultracentral in Cluj, minarit in favoarea lui Iulian Dascalu Mall.

Pupilul pupilului lui Boc a pus pupila pe banii intreprinzatorilor mici-mijlocii

|n fine, al treilea dosar are tot o cruce pe el. De data asta, e una rosie, pentru ca numai cu medicii de pe ambulanta ar mai putea fi salvata Agentia Nationala pentru |ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), pe care seful ei, Mircea Mihestean, a umplut-o de singe. Cu ocazia asta, Mihestean a facut sa singereze putin, in coltul gurii, si Partidul Conservator, caruia i se promisese locul de sef al ANIMMC Cluj. |n faza a doua, Mihestean a declansat o hemoragie externa in fondurile agentiei. Pe care le-a risipit, prin diverse contracte de prestari de bunuri sau servicii, pe la Adi Coroian, presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri din PD (da, PD-ul are si asa ceva!), pe la Nelu Varga, vicepresedinte al aceleiasi organizatii de afaceristi pedisti si chiar pe la un anume Nicu Oprea, un angajat al agentiei conduse de Mihestean.

Acum, daca va intrebati ce mare scula o fi si ANIMMC-ul asta de s-au batut PD-ul cu PC-ul care sa si-o traga in propria ograda, va spunem ca agentia este una din pilniile prin care, din 2007, UE va turna fonduri de zeci si sute de milioane de euroi in conturile afaceristilor romani, sa le faca integrarea mai usoara. Si, tocmai de aceea, postul nu putea fi decit al unui PD-ist, Mihestean, care este pupilul sefului PD Cluj, deputatul Daniel Buda, care este, la rindul lui, protejatul lui Boc, primarul PD al Clujului. Si, tot de aceea, nici angajatii lui Mihestean nu puteau fi alesi decit pe sprinceana. Adica minarite concursurile de angajare, despre asta vorbim, ca doar nu se duc oamenii aia pe la DNA degeaba. Ci pentru declaratii, confruntari si alte chestiuni mici si mijlocii, caracteristice unui dosar in lucru.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.