Reuniti la Luxemburg, ministrii de externe europeni au confirmat aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie, adoptand concluziile raportului de luna trecuta al Comisiei Europene

Este ultima decizie oficiala necesara la nivel comunitar in vederea aderarii. Cu aceasta ocazie, Slovacia a anuntat ca isi deschide pe deplin piata fortei de munca.

A durat mai putin de zece minute ca cei 25 de ministri de externe europeni sa consfinteasca aderarea Romaniei si Bulgariei la data prevazuta. Era o formalitate, dar una importanta, si ministrul roman de externe Mihai Razvan Ungureanu s-a aratat usurat.
Ministrii felicita cele doua tari pentru reformele realizate, subliniind insa importanta angajmentului politic pentru rezolvarea problemelor care au ramas inca.

Ei sprijina de asemenea asa-zisul mecanism de cooperare si verificare, prin care se vor urmari progresele in domeniile cele mai sensibile - reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

Se mentioneaza si posibilitatea impunerii unor masuri de salvgardare sau a altor masuri propuse de Comisia Europeana, daca e necesar si potrivit, pentru a asigura functionarea corecta a politicilor si institutiilor europene dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.

In sfarsit, ministrii iau nota de stadiul avansat al ratificarii tratatului de aderare, declarand ca astepta sa primeasca Bulgaria si Romania ca membre ale Uniunii la 1 ianuarie 2007.

Toate cele sapte parlamente din sistemul federal belgian au ratificat acum tratatul, iar ambasadorii german si danez la UE au indicat saptamana trecuta ca ratificarea se va incheia fara probleme si aceste ultime doua tari.

La reuniunea de la Luxemburg, Ungaria a salutat viitoarea aderare, mentionand totusi ca mai exista unele probleme - statutul minoritatilor, protectia mediului, si chestiunea impozitarii. Slovacia insa a anuntat ca-si deschide complet piata muncii, fiind a treia tara dupa Finlanda si Estonia care face acest gest.

Ministrul de externe slovac le-a cerut colegilor sai sa-i urmeze exemplul, dar deocamdata marile tari membre ale Uniunii Europene se arata reticente fata de muncitorii romani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.