Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte prin spinzurare de catre o instanta din Bagdad. Surprinzatoarea sentinta survine dupa ce americanii si irakienii au refuzat aproape un an orice contact intre Munaf si autoritatile romane

Tribunalul Penal Central din Bagdad l-a condamnat joi la pedeapsa capitala pe Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak. Alaturi de acesta au mai fost condamnati la moarte prin spinzurare si alti cinci cetateni irakieni, pentru legaturi cu retele teroriste. Sentinta a fost data in prima instanta si poate fi atacata in apel.

Stirea a aparut vineri seara pe site-ul ziarului "Gardianul" si a fost confirmata ulterior de catre purtatorul de cuvint al Ambasadei SUA la Bagdad si de catre avocatul lui Munaf, Jonathan Hafez. Ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, a declarat ca nu are o confirmare oficiala a acestei informatii. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a spus simbata ca nu cunoaste acuzatiile oficiale pentru care Munaf a fost judecat si condamnat la moarte de catre o instanta irakiana. Macovei a precizat ca, prin intermediul autoritatilor romane de la Bagdad, se fac demersuri pentru confirmarea oficiala a faptului ca Munaf a fost condamnat la moarte prin spinzurare.

Americanii joaca ping-pong

Avocatul lui Munaf, Jonathan Hafez, a declarat pentru Realitatea TV ca "Romania nu a fost interesata sa urmareasca speta clientului sau", acesta fiind motivul principal pentru care Munaf a primit pedeapsa capitala. In realitate, Ministerul Justitiei a purtat o intensa corespondenta cu autoritatile americane si irakiene, in incercarea de a-l aduce pe Munaf in Romania pentru a fi audiat ca inculpat in procesul privind rapirea la Bagdad a celor trei jurnalisti romani. Conform acestei corespondente, pe 24 septembrie 2005, Curtea de Apel Bucuresti a solicitat extradarea din SUA a lui Munaf.

Cererea a fost adresata autoritatilor americane, deoarece Munaf se afla in custodia contingentului american din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak. Ambasada SUA la Bucuresti a precizat ca SUA nu-l pot extrada pe Munaf, deoarece acesta nu se afla pe teritoriul SUA, ci pe teritoriul Republicii Irak, sugerind partii romane sa ia legatura cu autoritatile irakiene. O luna mai tirziu, ministrul Justitiei a solicitat sprijinul lui Alberto Gonzales, seful Departamentului de Justitie si procuror general al SUA, pentru ca procurorii romani sa-l poata audia pe Munaf.

Raspunsul autoritatilor americane a fost ca Munaf poate fi audiat de partea romana printr-o videoconferinta in calitate de martor. Cind au primit acest raspuns, autoritatile romane au crezut ca s-a strecurat vreo greseala in e-mailul primit de la americani, intrucit Munaf era inculpat in Romania, si nu martor, si au cerut lamuriri. Americanii au precizat, la rindul lor, ca raspunsul nu contine nici o greseala. Conform legislatiei romanesti, Munaf nu poate fi audiat ca martor in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak, deoarece el are calitatea de inculpat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.