Protestul avocatilor a fost suspendat, ca urmare a intalnirilor avute ieri, de reprezentantii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) cu procurorul general al Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Situatia de criza, generata de protestul avocatilor s-a incheiat dupa ce Laura Codruta Kovesi a dispus urgentarea solutionarii plangerii penale formulate de UNBR impotriva Baroului Constitutional.

Imediat dupa intalnirea cu procurorul general, reprezentantii UNBR s-au aratat extrem de multumiti de rezultatele intrevederii. Acestia au declarat ca vor monitoriza actele procurorului insarcinat sa solutioneze plangerea lor. Decizia procurorului general a venit dupa ce plenul CSM a cerut tuturor instantelor de judecata respectarea legii, a normelor constitutionale si a Legii 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat. in acest mod, CSM a reactionat la scrisoarea primita din partea Ministerului Justitiei, prin care se cerea tuturor instantelor sa verifice identitatea sau calitatea persoanelor care exercita fara drept profesia de avocat, in conditiile legii. D

Inca in primele trei zile greva avocatilor a fost tolerata de judecatori, ieri, acestia au refuzat sa mai amane procesele din lipsa de aparare si au trecut la sanctiuni. sase avocati au fost amendati cu cate 500 RON pentru ca au refuzat sa puna concluzii in apararea clientilor lor, desi dosarele priveau prelungirea mandatelor de arestare preventiva a celor judecati. Profitand de situatia creata, avocatii Baroului Constitutional au venit la tribunal sa-si ofere serviciile, fapt ce a generat un scandal de proportii. Bota a declarat ca avocatii "constitutionali" au fost chemati sa pledeze chiar de TMB.

"Astazi ne-a chemat tribunalul pentru ca niste arestati au avocati alesi, care nu vor sa pledeze, si le expira mandatul, si au zis veniti", a declarat Bota. Cu toate astea, in momentul in care "constitutionalii" au incercat sa pledeze din oficiu, instanta de judecata a cerut lamuriri privind legalitatea lor. Acestia au incercat sa dovedeasca instantei ca profeseaza legal si au declarat ca, azi, vor aduce acte care sa dovedeasca acest lucru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.